spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

CEA DE-A XVIII-A EDIȚIE A REUNIUNII ŞEFILOR STRUCTURILOR DE COMBATERE A CRIMINALITĂȚII ORGANIZATE DIN SUD – ESTUL EUROPEI, ORGANIZATĂ ÎN ROMÂNIA

În perioada 6 – 9 noiembrie 2023, cu sprijinul  Ambasadei S.U.A. la București, Fundaţiei Hanns Seidel și SELEC, a avut loc ediția XVIII-a a Reuniunii Şefilor structurilor de combatere a criminalității organizate din Sud-Estul Europei, în România.

La eveniment au fost prezenți aproximativ 130 de participanţi, specialişti în combaterea criminalităţii organizate din sectorul agenţiilor europene/internaţionale cu competenţe în domeniu, din sfera structurilor de aplicare a legii din statele membre ale Uniunii Europene, din ţările vecine, oficiali din S.U.A. și ofiţeri de legătură acreditaţi în România.

Astfel, la activități au participat şefi ai structurilor de combatere a criminalităţii organizate de la nivel central şi teritorial, invitaţi din partea D.I.I.C.O.T., reprezentanţi ai serviciilor de informaţii, oficiali ai SELEC, Comisiei Europene, EUROPOL, FRONTEX, ai Fundaţiei Hanns Seidel și ai Ambasadei S.U.A. la București, alături de alţi parteneri de la nivel naţional/internaţional.

De asemenea, au fost prezenți reprezentanți din Germania, Statele Unite ale Americii (DEA, DS, DTRA, FBI, HSI), Austria, Albania, Arabia Saudită, Bulgaria, Franța, Grecia, Macedonia de Nord, Moldova, Norvegia, Ungaria, Spania, Serbia, Turcia, Ucraina, Belgia, Canada, Cehia, Italia, Australia și Elveția.

Reuniunea a avut ca drept obiectiv întărirea cooperării internaţionale în lupta împotriva criminalităţii organizate, prin facilitarea schimbului de informaţii în cauze concrete şi împărtăşirea de bune practici cu structurile omoloage din străinătate.

Conferința a avut ca principală temă prevenirea şi combaterea criminalităţii organizate transnaţionale, în actualul context geopolitic, fiind abordate și dezbătute tendințe și amenințări din prisma migrației ilegale, criminalității informatice, traficului de droguri și terorismului.

De asemenea, s-a urmărit alinierea obiectivelor strategice naționale în domeniul combaterii criminalității organizate cu cele de la nivel european, având în vedere și noua „foaie de parcurs” emisă recent de Comisia Europeană (EU roadmap to fight drug trafficking and organised crime).

Delegaţia Inspectoratului General al Poliţiei Române – Direcţia de Combatere a Criminalităţii Organizate a fost alcătuită polițiști cu funcții de conducere, ofiţeri cu funcţii de comandă de la nivelul structurilor teritoriale, specialişti în domeniile care au facut obiectul conferinței şi ofiţeri de relaţii internaţionale.

Reamintim că Reuniunea anuală a şefilor structurilor de combatere a criminalităţii organizate din Sud-Estul Europei reprezintă un reper important al agendei activităţilor de cooperare poliţienească internaţională și plasează Poliţia Română ca un lider regional.

spot_img
spot_img
spot_img