spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Cea de-a doua ediție a Programului FIDELIS din 2023: 1.300 donatori de sânge au primit cea mai mare dobândă la titlurile de stat

spot_img

Cea de-a doua ediție a programului de titluri de stat FIDELIS din 2023, desfășurată de Ministerul Finanțelor în parteneriat cu Morning Glory și Rock FM, a adus cel mai mare număr de investitori-donatori de până acum.

Aproximativ 1.300 de donatori de sânge s-au alăturat campaniei „România are sânge de rocker, acum și de investitor” în perioada 17-28 iulie și au beneficiat de tranșa specială cu cea mai mare dobândă oferită în cadrul acestei ediții, de 7,3%, pentru achiziția de titluri de stat emise în lei, cu scadență la un an.

Suma totală investită în ediția a doua a Programului FIDELIS a fost de peste 2,390 de miliarde de lei. Emisiunea în euro, cu scadența la 5 ani și dobânda de 5,45%, a fost cea mai accesată, cu un total de peste 210 milioane de euro plasați în cele 6484 de ordine. A doua cea mai accesată a fost emisiunea în lei, cu scadența la 3 ani, dobânda de 7,20%, cu un total de 421.765 milioane de lei plasate în 4884 ordine.

„Sumele investite în cadrul celei de-a doua ediții FIDELIS de anul acesta au demonstrat că românii sunt familiarizați cu programul și aleg titlurile de stat lansate de Ministerul Finanțelor pentru economiile lor, înregistrându-se o cerere importantă atât pentru tranșele în RON, cât și pentru cele în EUR.  Tranșa specială pentru donatorii de sânge a atras mai multe subscrieri decât ediția precedentă, iar numărul mare de donatori care au venit la centrul mobil organizat la sediul nostru confirmă entuziasmul față de caracterul social al acestei campanii. În total, 1.300 donatori au investit 106 milioane de lei, față de 1.000 de donatori în campania precedentă. Împreună cu ROCK FM, care ne-au luat alături de ei în campania pentru promovarea donării, Ministerul Finanțelor oferă un parteneriat solid investitorilor care accesează aceste instrumente, dar și persoanelor care au nevoie de sprijin prin donarea de sânge. Vedem că ediția aceasta a dus la creșterea numărului donatorilor la nivel de București cu 35%, față de aceeași lună a anului precedent, de la 1.408 la 2.202 donatori”, a declarat Marcel Boloș, ministrul Finanțelor.

La nivel național, în luna iulie au donat 31.295 persoane. Cei mai mulți donatori s-au înregistrat în București, Cluj, Argeș, Timiș și Prahova.

Totodată, pentru prima dată de la startul parteneriatului cu Rock FM, un centru de donare a fost organizat chiar în sediul Ministerului Finanțelor. În total, în cele trei zile în care a funcționat s-au înscris pentru 230 persoane, din care 170 au finalizat donarea, sângele colectat acoperind cererea pentru mai mult de 450 pacienți.

Peste 20 miliarde lei au investit românii până acum în Fidelis

Ministerul Finanțelor a atras în total 758,2 milioane lei și, respectiv, 329,1 milioane euro, prin a 12-a ofertă primară de vânzare de titluri de stat FIDELIS, derulată în ultimii patru ani prin sistemele Bursei de Valori București (BVB).

Prin intermediul celor 12 oferte derulate în ultimii patru ani, Ministerul Finanțelor a atras de la populație peste 20,5 miliarde lei (4,2 miliarde euro).

Reamintim că valoarea nominală a unui titlu de stat Fidelis este de 100 de lei pentru emisiunea în lei și 100 de euro pentru emisiunea în euro, iar pragul minim de subscriere este de 5.000 de lei, respectiv 1.000 de euro.

Investitorii-donatori au beneficiat de scăderea de 10 ori a pragului minim de subscriere de la 5.000 de lei la 500 lei. Au beneficiat de condițiile avantajoase ale noii emisiuni persoanele care fac dovada donării de sânge începând cu 1 ianuarie 2023.

Cei care investesc în titlurile de stat Fidelis se bucură de facilități precum:

  • posibilitatea de a vinde titlurile înainte de maturitate, primind dobândă aferentă perioadei de deținere;
  • câștigurile cumulate din dobânzi și profituri sunt neimpozabile;
  • flexibilitate în administrarea și diversificarea portofoliului.

 

Biroul de relații cu mass-media

spot_img
spot_img
spot_img