Se vorbește mult în ultima perioadă despre eficiență energetică, reducerea costurilor de întreținere a clădirilor, surse alternative de energie. Criza determinată de creșterea alarmantă a prețurilor la energia electrică și gaze naturale a prioritizat discuțiile despre cheltuielile cu încălzirea și răcirea locuințelor și a readus în atenție modul în care trebuie construite casele pentru a fi cât mai eficiente energetic. La fel ca în cazul aparatelor electrice ne dorim ca și casele să fie în clase cu consum redus de tipul A sau A++. Idealul sunt casele pasive, cu un consum anual de întreținere sub 15 kWh/m². În cazul lor, economia de energie este de până la 90% față de casele vechi nereabilitate și de peste 75% comparativ cu construcțiile noi.
Este evident că investiția în construcția unor astfel de case este mai mare, urmând a fi recuperată prin reducerea cheltuielilor de întreținere. Costul poate crește cu 15-20% pentru a obține o casă eficientă, iar un cost casa pasiva poate fi în medie cu 30-40% mai mare decât al unei case obișnuite.
Casele eficiente energetic sunt mai bine izolate termic și mai etanșe
Cum se explică aceste diferențe de preț față de casele obișnuite, cele construite ca până acum? Straturi mai groase de izolație, ferestre performante, sistem ce etanșează casa, sisteme de recuperare a căldurii, surse alternativă de energie. Sunt elementele care transformă o casă obișnuită în una eficientă energetic, dar și cele care fac ca investiția inițială să crească.
În casele neizolate termic avem consum ridicat de energie atât iarna, cât și vara. Căldura din interior iese iarna, iar temperaturile ridicate din vară afectează climatul interior. Pentru a restabili confortul trebuie să consumăm mai multă energie, încălzind sau răcind din nou aerul până la nivelul dorit. Acest schimb cu exteriorul încetinește dacă acoperim casa cu o anvelopă izolatoare exterioară continuă și suficient de groasă. Pentru a fi eficientă, grosimea minimă a anvelopei la nivelul pereților exteriori trebuie să fie de 15-20 cm + grosimea. Cu cât stratul este mai gros, cu atât izolarea este mai eficientă.
Ferestrele sunt locuri sensibile din punct de vedere al pierderilor de energie. Pentru a contribui la eficiența casei ele trebuie să fie performante, adică să aibă un coeficient de transfer termic scăzut. Astfel de ferestre au costuri mai ridicate decât ale ferestrelor obișnuite.
De ce sunt casele pasive mai scumpe decât casele eficiente energetic
Casele pasive reprezintă nivelul maxim de eficiență energetică a unei clădiri. O casa are un consum energetic anual foarte scăzut, sub 15 kWh/m². Performanța se datorează stratului de izolație termică mai gros, ferestrelor au cel puțin 3 straturi de sticlă și rame cu coeficient de transfer termic scăzut, etanșării avansate astfel încât să nu existe schimburi necontrolate de aer cu exteriorul. Se folosesc sisteme care împrospătează permanent aerul, recuperând căldura emanată de corpurile umane și aparatura electrică.
Casa pasivă este proiectată astfel încât să folosească resurse naturale precum lumina diurnă sau energia solară și să existe cât mai puține posibilități de pierdere a energiei. Sunt folosite strategii arhitecturale simple ca orientarea sudică a ferestrelor și sistemele de umbrire. De asemenea, se folosesc surse alternative de energie precum panourile solare și cele fotovoltaice. Totul este gândit pentru a atinge performanța energetică a casei, dar și pentru a proteja mediul.
Pentru a obține eficiența unei case pasive ai nevoie de constructori specializați
Casele pasive pot fi construite din zidărie, lemn sau metal. Lemnul este unul din materialele preferate pentru că este natural, regenerabil și izolator termic prin natura lui. Structurile timber frame ale acestor case permit montarea unei părți din materialul izolator în interiorul pereților ceea ce face ca suprafața utilă să fie mai mare decât în cazul altor tipuri de case. În plus, casele pe structură de lemn sunt mai ușoare de 2-3 ori decât casele din zidărie ceea ce face ca fundația să fie mai simplă și mai ieftină, sunt mai rezistente la cutremur și se construiesc în timp mai scurt.
Indiferent care este materialul folosit este nevoie de specialiști, atât în proiectare, cât și la execuție pentru a obține performanțele de eficiență ale casei pasive. Constructorii trebuie să respecte principiile și criteriile de performanță stabilite de Institutul Passivhaus, Germania, cerințele fiind foarte stricte. Din fericire, în România avem constructori specializați, cu clădiri certificate la nivel de casă pasivă. Un astfel de constructor este Litarh care construiește, în țară și în străinătate, case eficiente energetic și case pasive pe structură de lemn.
Contact:
office@litarh.ro
Valea Moldovei, județ Suceava