Guvernul României lucrează la metode pentru a-i determina pe români să nu mai folosească rablele.
Concret, se lucrează pe o variantă, conform căreia un posesor de maşină mai veche de 15 ani, dacă o duce să o caseze, va primi 3.000 de lei: o jumătate de la Fondul de Mediu şi o jumătate de la autoritatea locală. Modeul a avut succes la Sfântu Gheorghe.
„Este într-adevăr, un exemplu care a fost implementat în 2021 în Sfântu Gheorghe, de către domnul primar Antal Arpád din fondurile proprii ale primăriei şi a avut succes. Foarte multe maşini care au fost uitate, lăsate în parcări (au dispărut – n.r.). Dânsul (primarul – n.r.) a avut alt un obiectiv decât obiectivul nostru: să golească oraşul de maşini de rable, de maşinile care erau uitate acolo de zeci de ani. Şi a avut succes şi am propus această metodă de a scoate din parcări chiar maşini care cu care nu se mai poate circula, care nu pot fi înmatriculate, nu pot fi trecute de RAR. Şi acelea trebuie să dispară. Şi a fost un bonus practic de 3000 de lei. Este un exemplu”, a explicat Tanczos Barna.
Astfel, proprietarul va putea merge să ducă maşina la Remat, apoi, cu actele de la Remat va încasa banii de la primărie, din bugetul local.
„Vrem o colaborare, un program comun cu autorităţile publice locale, astfel încât nu numai statul, nu doar AFM-ul, să aibă grijă acestor maşini foarte vechi şi poluante, ci şi autorităţile locale. Venim în sprijinul lor şi în colaborare cu ei poate găsim şi alte metode mai flexibile. Rabla este o metodă destul de rigidă. Sunt câteva reguli clare: te încadrezi, bine, dacă nu te încadrezi, nu se poate să beneficiezi. Apoi, cu Rabla, de exemplu, şi Rabla clasic şi cu Rabla plus trebuie să cumperi o maşină. Autoritatea publică locală poate să spunem, nu să spună: <Nu vreau să cumperi altă maşină>. Dacă renunţi la maşina ta şi mergi mai departe cu bicicleta, cu mijloacele de transport în comun, cu orice altă alternativă, eu te bonusez, te ajut şi atunci, într-o colaborare cu ei cred că putem găsi soluţii foarte interesante”, a mai spus ministrul.
Ministrul a precizat că e nevoie de un cadru flexibil, astfel încât fiecare poate să găsească soluţii adecvate pentru situaţia locală proprie.
Comentarii