spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Biserica Ortodoxă o prăznuiește, astăzi, pe Sfânta Muceniță Filofteia de la Argeș! Citește-i legenda, povestea și blestemul!

Ziua de 7 decembrie este cea în care bisericile ortodoxe din întreaga lume o prăznuiesc pe Sfânta Muceniță Filofteia de la Argeș, ale cărei moaște își duc somnul de veci în Catedrala Arhiepiscopală de la Argeș, România.

Fără îndoială, viața muceniței a fost una fără de păcat, însă povestea sa este diferită, în funcție de sursele pe care le consultăm.

Astfel, dacă în tradiția popular-creștină a românilor, Sfânta Filofteia a fost ucisă de tatăl său, la doar 12 ani, pentru că dădea săracilor mâncarea destinată tatăl ei, povestea spusă de bulgari este puțin diferită.

Venerabila Philoteia s-a născut în orașul bizantin Polivot (Sudul Traciei). Părinții ei nu au avut copii de mulți ani și după rugăciuni lungi au primit o fiică.

Philotea a primit o educație foarte bună pentru vremea aceea, iar când a ajuns la majoritate, a fost căsătorită împotriva voinței ei. Pentru că nu-și iubește soțul, reușește să-l convingă să trăiască castă. După ceva timp, soțul ei moare. Philoteia rămâne văduvă și se stabilește pe insula din mijlocul unui lac din apropiere, unde construiește o chilie a pustnicului. Acolo se străduiește singură în post, rugăciune neîncetată, privegheri toată noaptea, lacrimi și tăcere. Pentru această râvnă și dragoste a ei, Dumnezeu i-a dat harul rugăciunii miraculoase și înțelepciunea de a învăța. Clericii și mulți oameni vin la ea pentru a-i asculta sfaturile evlavioase. Unii primesc vindecare prin rugăciunile ei.

Din cauza abstinenței excesive, a devenit complet slăbită, și-a prezis moartea și și-a dat sufletul lui Dumnezeu pe 7 decembrie (anul este necunoscut). Sfintele ei moaște se dovedesc a fi nestricăcioase și fac multe minuni.”, este povestea care apare în tradiția bulgărească.

În ceea ce privește moaștele muceniței, acestea sunt „protejate” de un blestem,

Blestemul împotriva celor care ciupesc moaștele

De peste 600 de ani, Țara Românească este vegheată de Sfânta Muceniță Filofteia – serbată cu mare evlavie pe 7 decembrie – ale cărei sfinte moaște se află la Mănăstirea Curtea de Argeș.

Racla în care se odihnesc moaștele Sfintei Filofteia a fost restaurată în anul 2004, la Monetăria Statului. S-a drapat lemnul cu catifea roșie, s-au aurit piesele din argint, s-a reaurit capacul, s-au schimbat piciorușele de sprijin, confecționate din aluminiu.

În plus, s-au înlocuit bucățile deteriorate din lemnul de chiparos. Meșterii de la Monetăria Statului, conduși de Vasile Vasile, au fost șocați când au găsit scris pe săculețul care învelea moaștele un blestem.

Istoria consemnează că speriat că moaștele sfintei vor fi împrăștiate, Mitropolitul Cosma a rostit: Poruncim cuvioșiei tale Arhimandrite chir Parthenie, Igumen Argeșului, să le pecetluiești într-un săculețu de bogasin nou lăsându-i afară numai mâna cea dreaptă pentru sărutarea norodului. Și așa pecetluite să le așezi în sicriu. Și să știe fieșcare să se ferească a nu cuteza să ciupească cât de puțin din sfintele moaște, că am pus blestem asupra cui a cuteza a să atinge, să ia. Într-a acesta și chip să urmezi! Și să fii blagoslovit! 1791, mai 10.

spot_img
spot_img
spot_img