spot_img

Avram Gal, vicepreședinte ALDE,  transmite un mesaj de liniștire a populației în contextul crizei ruso-ucrainene

spot_img

Date:

Share post:

spot_img
spot_img

În ultima perioadă tot mai mulți oameni cu care discut se arată foarte îngrijorați de posibilitatea izbucnirii unui razboi între Rusia si Ucraina, cu efecte îngrijorătoare asupra României. Sunt români care se tem de atragerea țării noastre într-un asemena conflict.

 

Vreau pe această cale să le transmit tuturor că deși un război în proximitatea noastră reprezintă un scenariu care în mod firesc ne preocupă, NU se pune problema ca România să intre într-un conflict armat. Observ că persoanele responsabile, în frunte cu președintele, nu au reușit să comunice românilor această realitate, iar teama se instalează în sufletele tot mai multor oameni. Avem suficiente probleme, haideți să nu mai incărcăm populația și cu frici din categoria “drobului de sare”

 

În primul rând,  România este stat membru NATO. Orice posibilă agresiune împotriva unui mebru al Alianței, confrom articolului 5 din Tratat, este considerată o agresiune împotriva tuturor. Chiar în aceste zile, SUA și Franța au anunțat că vor suplimenta prezența militară pe flancul estic, astfel încât Rusia să fie descurajată a întreprinde orice aventură la adresa noastră. Mai mult decat atât, să nu pierdem din vedere că pe teritoriul nostru se află câteva baze importante cu prezență americană,  cum este cea de la Mihail Kogălniceanu și Deveselu. Orice agresiune asupra teritoriului României care ar duce la pierderea vieții unui soldat american, ar echivala cu o declarație de război la adresa Statelor Unite al Americii. Or, un război direct cu cea mai mare putere militară a lumii este coșmarul oricărei țări. Aceasta reprezintă practic cea mai puternică garanție de securitate de care România poate beneficia.

 

Asta nu însemnă ca un potențial razboi de amploare între Rusia si Ucraina nu va produce efecte în regiune. Vor exista repercusiuni de ordin economic. Știu deja două companii americane care și-au suspendat activitățile în zona Iașiului de teamă că războiul ar putea perturba traficul de marfuri în regiune, generând pierderi. Investitorii devin foarte sceptici a se dezvolta într-o zonă amenințată de război.

De asemenea, dacă Occidentul va trece la sancțiuni asupra Rusiei, ne putem aștepta la replici din partea Moscovei în privința livrărilor de gaze. Panica indusă pe piața energetică ar conduce la o explozie a prețurilor.

Nu în ultimul rând, am putea asista la un aflux de refugiați din Ucraina. Se fac deja pregătiri pentru a putea primi miile de oameni care vor fi fugit din calea razboiului.

Iată,  așadar numai câteva dintre efectele previzibile ale escaladarii situației de la granita ruso-ucraineană. Dincolo de aceste motive de îngrijorare, oamenii trebuie să știe că nu se pune problema ca România să fie parte în acest conflict.

 

NATO este o alianță politico-milliară cu rol defensiv. Misiunea sa este de a-și apăra membrii, astfel că nu poate accepta din partea nimănui directive despre ce are de făcut în propria ogradă. Deși situația se arată tot mai tensionată, sperăm până în ultimul moment că rațiunea va prevala, iar soluția de ieșire va fi una diplomatică.

 

Avram Marius Gal,

vicepreședinte ALDE

Comentarii

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Related articles

Inflația a trecut de 13 procente!

Rata anuală a inflaţiei a urcat la 13,76% în luna aprilie 2022, față de aprilie 2021, potrivit datelor...

Industria băuturilor răcoritoare a contribuit cu peste 3,65 miliarde euro la economia României în perioada 2017-2020

Industria băuturilor răcoritoare a contribuit cu peste 3,65 miliarde euro la economia României în perioada 2017-2020, din care...

Cristina Burciu: Românii, sprijiniți concret de Guvern: Salariul minim va fi majorat cu 200 de lei, sumă scutită de taxe către stat

  Guvernul condus de premierul Nicolae Ciucă își ține promisiunile angajate în fața românilor, adoptând documentele premergătoare necesare implementării...

Români, luați-vă gândul de la fonduri europene – Acordul de Finanțare pentru 2021-2027 NICI MĂCAR NU E SEMNAT!

A recunoscut-o chiar Marcel Boloș, Ministrul Fondurilor Europene, în cadrul unei conferință de presă susținut-o în această săptămână. De...
spot_img

Accident rutier la Luduș

Un accident rutier a avut loc, în această dimineață, la ieșirea din Luduș, către Cuci. „Asigurare masuri PSI, accident rutier, la intrare in loc. Ludus,...
%d bloggers like this: