spot_img
spot_img

Avram Gal, Vicepreședinte ALDE, întâlnire în SUA cu Joel Rubin, consilier al ex-președintelui Barack Obama: “Multe dintre limitele și neajunsurile din relația bilaterală cu Statele Unite se datorează inclusiv unei lipse de înțelegere a mecanismelor administrative”

spot_img

Date:

Share post:

spot_img

În primul rând, salut numirea dnei Kathleen A. Kavalec în poziția de Ambasador al Statelor Unite la București. Este un diplomat de carieră ce a coordanat îndelung în Departamentul de Stat structura responsabilă cu regiunea geopolitică din care face parte și România. Este un semnal important cu privire la relevanța pe care Washingtonul o acordă României în noul context. 

 

Vreau de asemenea să vă mărturisesc despre o realitate pe care o constat tot mai apăsat cu fiecare vizită pe care o efectuez în Statele Unite. Respectiv, multe dintre limitele și neajunsurile din relația bilaterală cu Statele Unite se datorează inclusiv unei lipse profunde de înțelegere a mecanismelor administrative, instituționale de la Washington. Congresul, administratia prezidențială, sau diverse agenții guvernamentale au metabolism de funcționare care diferă, uneori fundamental, de modul în care noi suntem obișnuiți să abordăm lucrurile. Subiecte precum invențiile directe sau eliminarea obligativității vizelor pentru români nu vor fi niciodată solutionate dacă nu vom desluși coridoarele deciziei și hățișul birocratic american. Trebuie să recunoaștem că România nu are un lobby eficient în Congresul american, și nici o abordare pragmatică în formularea unor strategii. 

 

În acest sens am avut o întâlnire cu Joel Rubin, fost consilier al președintelui Barack Obama, și ulterior membru in staffurile mai multor congresmani americani. După o discuție foarte deschisă și aplicată cu dl Rubin am putut constata cât de mult ne lipsește un parteneriat cu o echipă de experți în administrație care să cunoască cele mai alambicate coridoare ale puterii de la Washington. 

 

În acest context am agreat cu Joel Rubin să întreprinda o vizită în România în perioada imediat următoare pentru a avea întâlniri cu cu cele mai relevante persoane implicate în gestionarea parteneriatului strategic cu Statele Unite.

Trebuie să deschidem un nou capitol în relația cu Statele Unite. Uneori avem senzația că dezideratele noastre sunt respinse, ori ignorate, când în realitate poate fi vorba despre o inabilitate de înțelegere a funcționării sistemului american. De asemenea, avem o comunitate românească extrem de apreciată in Statele Unite care și-a manifestat deschiderea de a pune umărul la realizarea obiectivelor strategice ale României în parteneriat cu SUA. Este nevoie de o viziune unitară și pragmatică. Cred că este momentul ca politicienii români să priceapă că pe Potomac nu merge ca pe Dâmbovița.

Comentarii

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Related articles

24 iunie 2022 – Ziua Iei Să purtăm cu mândrie ia românească!

Legea pentru instituirea zilei de 24 iunie ca „Ziua Iei” a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis și...

13 programe operaționale din perioada 2021-2027 trimise spre aprobare la Comisia Europeană

Documentele care stabilesc orientările strategice pentru atragerea fondurilor europene pentru perioada de programare 2021-2027 au fost prezentate, astăzi,...

Noi reglementări privind construcția școlilor mai sigure și mai moderne

 Ministerul Dezvoltării a actualizat reglementările în vigoare de 25 de ani privind construcția școlilor și liceelor – anunță...

43 DE PERCHEZIȚII LA PERSOANE BĂNUITE DE CONSTITUIREA UNUI GRUP INFRACȚIONAL ORGANIZAT, într-un dosar cu autoturisme de lux!

În această dimineață, polițiștii Serviciului Investigații Criminale Mureș desfășoară, în 8 județe, 43 de percheziții într-un dosar penal...
spot_img

10.000 de tigari de contrabanda, confiscate la Cluj – urmau a fi distribuite si la Turda

La data de 3 mai a.c., polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Cluj, cu sprijinul polițiștilor din cadrul Serviciului Rutier, au interceptat în...
%d bloggers like this: