3.9 C
Turda
Thursday, October 6, 2022
spot_img
HomeȘtiri din sănătateAVIZ AMATORILOR: Scrisoarea medicala NU TINE LOC de reteta compensata!

AVIZ AMATORILOR: Scrisoarea medicala NU TINE LOC de reteta compensata!

Date:

spot_img
spot_img
spot_img
- Advertisement -

– AM VENIT CU SCRISOAREA, MEDICUL SPECIALIST A ZIS SĂ-MI COMPENSAȚI REȚETA!
-ȘTIȚI, ACEASTĂ SCRISOARE ESTE DIN CABINET PRIVAT, NU SE POATE COMPENSA.
-CUM ADICĂ, AM PLĂTIT O GROAZĂ DE BANI PE CONSULTAȚIE, IAR DVS. ÎMI SPUNEȚI CĂ NU SE POATE COMPENSA, DE CE NU ESTE BUNĂ SCRISOAREA MEDICALĂ?
– PENTRU CĂ NU ÎNDEPLINEȘTE CERINȚELE LEGALE.

Nici nu vă imaginați câte stări conflictuale s-au creat cu pacienții, din cauza acestei ,,minunate scrisori,,…care iși schimbă conținutul (și de un rând) odată cu semnarea contractului cadru.

V-ați întrebat ce poate păți medicul de familie, dacă nu respectă regulile privind scrisorile și compensarea medicației din scrisori. Vă spun eu…. RISCĂ SĂ PLĂTEASCĂ TOATE ACELE MEDICAMENTE!!! IAR VALOAREA ACESTORA POATE AJUNGE LA ZECI DE MII DE LEI!!!

Și cum v-am obișnuit deja, mai jos aveți partea legală ( extras din contractul cadru).

1.2.4.1. Medicul de specialitate are obligaţia de a informa medicul de familie, prin scrisoare medicală, despre planul terapeutic stabilit iniţial precum şi orice modificare a acestuia, la momentul în care aceasta a survenit.

p) să informeze medicul de familie, prin scrisoare medicală expediată direct sau prin intermediul asiguratului, cu privire la diagnosticul şi tratamentele efectuate şi recomandate; să finalizeze actul medical efectuat, inclusiv prin eliberarea biletului de trimitere pentru investigaţii paraclinice, a certificatului de concediu medical pentru incapacitate temporară de muncă, după caz, în situaţia în care concluziile examenului medical impun acest lucru; scrisoarea medicală este un document tipizat, care se întocmeşte în două exemplare, dintre care un exemplar rămâne la medicul de specialitate, iar un exemplar este transmis medicului de familie, direct sau prin intermediul asiguratului; scrisoarea medicală conţine obligatoriu numărul contractului încheiat cu casa de asigurări de sănătate pentru furnizare de servicii medicale şi se utilizează numai de către medicii care desfăşoară activitate în baza acestui contract; modelul scrisorii medicale este prevăzut în Ordinul ministrului sănătăţii şi al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate 2018;

CONCLUZII:

1. NU SE ELIBEREAZĂ MEDICAMENTE COMPENSATE ÎN BAZA SCRISORII MEDICALE ELIBERATE DE UN MEDIC, CARE NU DEȚINE UN CONTRACT SEMNAT CU CASA DE ASIGURĂRI.

2. SCRISOAREA MEDICALĂ, TREBUIE SĂ RESPECTE ÎNTOCMAI MODELUL DIN CONTRACTUL CADRU (MAI JOS AVEȚI POZA CU MODELUL ACTUAL).

3. SOLICITAȚI MEDICULUI SPECIALIST SCRISOAREA MEDICALĂ CONFORMĂ (NU VĂ TREBUIE MULT TIMP SĂ VERIFICAȚI POZA DE MAI JOS, CU MODELUL CARE VI SE ELIBEREAZĂ, RUBRICILE TREBUIE SĂ FIE IDENTICE.)

PS… fluturașii nu fac parte din model, sunt ca să ne înveselească ziua.

Multă sănătate!

Comentarii

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
WordPress Cookie Notice by Real Cookie Banner
%d bloggers like this: