spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Avertizare de vreme severa in judetul Cluj

spot_img

INFO // Instabilitate atmosferică temporar accentuată, cantități însemnate de apă ⛈

🟨 COD GALBEN

⏰ 24 mai, ora 12 – 24 mai, ora 21

📍 vestul, nord-vestul, local centrul, sudul și sud-estul țării, zonele montane aferente

⚡️ Astăzi, 24 mai, începând cu orele amiezii, pe arii relativ extinse* în Banat, Crișana, Maramureș, nord-vestul și sud-vestul Transilvaniei, nordul Munteniei, cea mai mare parte a Dobrogei și în zonele montane aferente, gradul de instabilitate atmosferică va fi temporar accentuat. Vor fi perioade cu averse, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, pe alocuri cu aspect de vijelie (rafale de până la 55-65 km/h) și izolat grindină de mici dimensiuni. În intervale scurte de timp, cantitățile de apă vor depăși local* 20-30 l/mp, iar punctiform*, 35-40 l/mp.

ℹ️ Notă: joi și vineri (25 și 26 mai), fenomenele asociate instabilității atmosferice se vor extinde, cuprinzând majoritatea regiunilor. 

– – – 

IMPORTANT: 

➡️ pe ARII RELATIV EXTINSE* – fenomenele sunt de așteptat a acoperi o arie între 30-70% din zona vizată;

➡️ LOCAL* – fenomenele sunt de așteptat a acoperi o arie între 10-30% din zona de interes;

➡️ IZOLAT / PUNCTIFORM* – fenomenele sunt de așteptat a acoperi o arie sub 10% din zona de interes (ex. grindină, etc.);

✅ Furtunile sunt fenomene cu caracter local, fiind imposibil de prognozat arealul și intervalul exact de manifestare. Zonele aflate sub incidența codului sunt acelea unde probabilitatea de apariție a fenomenelor este mai ridicată, nefiind însă obligatoriu ca furtunile să afecteze fiecare localitate din județul respectiv.

✅ De asemenea, izolat și trecător, fenomene specifice instabilității atmosferice se pot semnala și în zonele care nu se află sub incidența codului galben. Intervalul menționat este orientativ și se referă la toate regiunile vizate, astfel că fenomenele NU se vor manifesta continuu pe întreaga perioadă de interes într-o zonă anume.

 

Sursa: SEVERE WEATHER ALERT ROMANIA

spot_img
spot_img
spot_img