spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Atentie la atacurile cibernetice de tipul “mesaj urgent de la banca”

👨‍🏫 În paralel cu tentativele de fraudă mulate pe nevoia utilizatorului de a face cumpărături online în următoarea perioadă, infractorii cibernetici se folosesc în scenariile de atac și de identitatea vizuală a unor bănci, autorități, ori furnizori de servicii digitale. Astăzi vă oferim un astfel de exemplu.

📧 Potențiala victimă primește un mesaj, un sms sau poate chiar un e-mail, prin care este alertată de o anumită nevoie urgentă. Fie că este vorba despre câștigarea unui premiu, ori nevoia de a valida anumite date sau poate chiar de necesitatea de a verifica anumite informații, utilizatorul este invitat să dea click pe un link și să furnizeze date sensibile (personale, de autentificare, financiare).

🏦 Așa cum se poate observa, tentativa de #phishing se folosește de imaginea OTP Bank Romania, dar, la o analiză succintă, oferă imediat indicii că ne aflăm în fața unei tenative de fraudă:

✅ E-mail-ul de pe care a fost transmis mesajul NU aparține OTP Bank (domeniul pahumi[.]ro)
✅ Text construit într-o manieră declanșatoare a emoției – ‘cardul dvs. a fost blocat’, ‘a fost utilizat într-un mod neobișnuit’, ‘faceți acest lucru în 24 de ore, altfel vă blocăm cardul’
✅ Link-ul din e-mail NU redirecționează către un canal de comunicare oficial al băncii și duce utilizatorul către un site-clonă controlat de atacatori. Verificați mereu link-urile cu o soluție de securitate, înainte de click!
✅ O bancă nu îți va cere NICIODATĂ validarea datelor prin această metodă (link sau atașamant via e-mail)

🇷🇴 Antrenează-te pe sigurantaonline.ro pentru a identifica și să evita fraudele din mediul online! Un proiect național de conștientizare a pericolelor de pe net derulat de Directorat, Poliția Română și Asociația Română a Băncilor, împreună cu partener din zona sectorului privat.

DNSC #SigurantaOnline #cyber #awareness #fraud #scam #Facebook #socialmedia

spot_img
spot_img
spot_img