19.4 C
Turda
Friday, July 22, 2022
spot_img
HomeCluj NewsAlerte de vreme severa! Oscilam, din nou, intre furtuni si canicula

Alerte de vreme severa! Oscilam, din nou, intre furtuni si canicula

Date:

spot_img
spot_img
- Advertisement -

INFO // Instabilitate atmosferică temporar accentuată (3 iulie) / val de căldură persistent (3-5 iulie) 🌦⚡️
1. Instabilitate atmosferică
🟧 COD PORTOCALIU
⏰ 3 iulie, orele 13 – 19
📍 areale din zona montană a județelor Harghita, Bacău, Vrancea, Buzău, Alba, Cluj, Caraș-Severin, Hunedoara, Argeș; local jumătatea de nord-vest a Olteniei
⛈ Temporar se vor semnala averse torențiale și manifestări asociate instabilității atmosferice, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși local* 35-40 l/mp.
🟨 COD GALBEN
⏰ 3 iulie, ora 11 – 3 iulie, ora 21
📍 zonele montane și submontane, sud-vestul, local centrul și parțial estul țării
🌦 În intervalul menționat, la început în zonele montane și submontane, apoi pe arii extinse în Oltenia, sud-estul Banatului, cea mai mare parte a Transilvaniei și în sud-vestul Moldovei, gradul de instabilitate atmosferică va fi temporar accentuat. Vor fi perioade cu averse, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului (rafale, în general, de 55-75 km/h), pe alocuri vijelii și izolat* grindină de mici dimensiuni. Local*, în intervale scurte de timp, cantitățile de apă vor depăși 15-20 l/mp. Pe spații mai restrânse, astfel de fenomene se pot semnala, trecător, și în restul teritoriului.
2. Val de căldură persistent
🟨 COD GALBEN
⏰ 3, 4 și 5 iulie, orele 13 – 20
📍 vestul, nord-vestul și sud-vestul țării
🌡 Duminică, luni și marți, valul de căldură va persista în zonele joase de relief. Începând cu orele amiezelor, în Banat, Crișana și local în sud-vestul Olteniei și al Transilvaniei, vremea va fi caniculară, iar disconfortul termic – accentuat, indicele temperatură-umezeală (ITU) depășind pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime vor atinge frecvent 36-37°C, respectiv 35°C în zonele deluroase, iar cele minime local nu vor coborî sub 20°C, caracterizând nopți tropicale.
– – –
IMPORTANT:
➡️ LOCAL* – fenomenele sunt de așteptat a acoperi o arie între 10-30% din zona de interes (ex. cantități de apă >15-25 l/mp, etc.);
➡️ IZOLAT / PUNCTIFORM* – fenomenele sunt de așteptat a acoperi o arie sub 10% din zona de interes (ex. grindină, etc.);
✅ Pe arii mai restrânse și pentru intervale scurte de timp, fenomenele pot depăși intensitatea estimată, astfel fiind necesară emiterea avertizărilor nowcasting cod portocaliu, de către ANM.
✅ Furtunile sunt fenomene cu caracter local, fiind imposibil de prognozat arealul și intervalul exact de manifestare. Zonele aflate sub incidența codurilor sunt acelea unde probabilitatea de apariție a fenomenelor este mai ridicată, nefiind însă obligatoriu ca furtunile să afecteze fiecare localitate din județul respectiv.
✅ Intervalele menționate în postare sunt orientative și se referă la toate regiunile vizate, astfel că fenomenele NU se vor manifesta continuu pe întreaga perioadă de interes într-o zonă anume.

Comentarii

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
%d bloggers like this: