Ajutor umanitar! Gemenii Ștefan și Răzvan au nevoie de ajutorul vostru in lupta cu autismul!

spot_imgspot_img

    Aceasta este povestea a doi frați gemeni, de 8 ani, Racoviță Ștefan Alexandru și Ionuț Răzvan.


    Ei s-au născut prematur la 8 luni de sarcină. Pana la 2 ani erau niște copii normali: mergeau, alergau, vorbeau, aveau contact vizual. Apoi, în urma unei internări de 2 săptămâni in care erau să-și piardă viața totul s-a năruit. “Am plecat cu ei pe brațe din spital nemaiputând merge(înainte alergau toată ziua), nu au mai vorbit( vorbeau cel puțin 15 cuvinte), aveau lichide acumulate în urma perfuziilor in toate cavitățile organismului, au pierdut contactul vizual . Au fost diagnosticati cu autism, retard psihic grav, hiperactivitate” ne spun părinții lor, Mădălina și Cristian.

“Am inceput să caut informații pe internet, tratamente, clinici specializate, să mergem la medici psihiatri, psihologi, neurologi, geneticieni. Eram disperați, nu înțelegeam de ce ni se întâmplă toate acestea. Din acea fericire imensă de a avea doi băieți gemeni parcă ne cufundasem într-un coșmar” ne spune mama lor.


     Deoarece nu au avut posibilități financiare pentru a face terapie și tratamente, până la 5 ani ei nu au evoluat aproape deloc, având vârstă psihică de 2-3ani. De la 5 ani au început să facă terapie câte 2h/ zi, 5 zile/ săptămână fiecare copil.  Dar medicii le recomandă să facă câte 6 ore de terapie zilnic. Anul trecut au fost diagnosticați și cu tulburări de alimentație si alergie la gluten, dar și cu deficit sever de IgA( imunoglobulina care protejează zona ORL).


   Din păcate ei nu înțeleg tot ce se vorbește cu ei, iar din cauză că nu pot vorbi sunt uneori foarte nervoși.
   Au avut până acum fiecare 4 anestezii generale( pentru intervenții stomatologice, pentru RMN- Ștefan – demielinizari punctiforme, teste pentru auz – Răzvan, operații de amigdale și polipi). Datorita deficitului de IgA orice infecție se tratează mult mai greu, cu perioade lungi de antibiotice. Din această cauză, după operația de amigdale au luat din spital Rotavirus și ,la 5 ani erau pentru a doua oară să moară. “După 3 săptămâni, hrăniți doar prin perfuzii( aveau toate venele sparte), am plecat cu ei iarăși în brațe fiind atât de slabi că nu puteau sta in picioare. Au urmat iarăși tratamente speciale și kinetoterapie( ca și la 2 ani)” ne spune Cristian.


   In prezent Ștefan și Răzvan fac terapie ABA cate 2 ore pe zi, 5 zile pe săptămână. O lună de terapie costă 2.650 lei pentru fiecare copil, deci 5.300 lei pentru amândoi. Astfel, într-un an ei au nevoie de 63.600 lei pentru terapia ABA a copiilor. Pe lângă aceasta ei au nevoie de terapie senzorială.       Deasemenea, medicația copiilor costă aproximativ 1500 lei/ lună. Deoarece copii au intoleranță la gluten și lactoză alimentația lor este una specială, mult mai scumpă. O singura pâine costă între 17-24 lei.


Mama, Racoviță Mădălina și tatăl, Racoviță Cristian Lică sunt angajați ca asistenți personali ai copiilor. Din veniturile părinților de multe ori nu se pot acoperi nici cheltuieli de întreținere curente, darămite terapia și medicația copiilor.


Fără terapie susținută, zilnică, copii nu au șanse de vindecare. Nu au vacanțe ca ceilalți copii. Anul acesta au avut o singură vacanță de 2 săptămâni, iar următoarea este la Crăciun. Este foarte obositor acest proces și cu costuri uriașe, imposibil de realizat de către familie.


,,Am rămas fără prieteni! Nu ne mai întâlnim cu nimeni. Nu avem vacanțe. Nu avem o zi liberă. Suntem numai cu copii, zi de zi la terapie, la joacă. Copii trebuie însoțiți în permanență de doi adulți, mai ales pe stradă, pentru că nu stau pe loc, fuge fiecare în altă parte”, ne-a mărturisit Mădălina. 


   Cu ajutorul terapiei, gemenii învață să interacționeze mai ușor cu cei din jur – fac logopedie – dar învață și culorile, animale, formele geometrice, să numere, să scrie litere și să le recunoască. Alcătuiesc chiar și cuvinte scurte și îi încântă mai ales jocurile de rol. 


,,Sunt în grupa pregătitoare la o școală pentru copii cu nevoi speciale. Lui Ștefan îi place să deseneze și să scrie litere, silabe. Lui Răzvan îi place să se joace cu trenulețul. Face construcții lungi din șine și poduri. De când facem în mod susținut terapie se văd rezultate: băieții se îmbracă singuri, se spală singuri pe mâini, se încalță, se descurcă cu puțin ajutor și la masa de prânz. Avem noroc cu bunicii. Îi putem lăsa în grija lor 2-3 ore pe săptămână cât să mergem la cumpărături și facem curățenie…”, povestește mama gemenilor.


   Bunica maternă este și cea care le gătește celor mici. Gemenii au intoleranță la gluten, iar alimentația lor trebuie controlată în permanență.


     De aceea ne punem toată nădejdea în ajutorul dumneavoastră pentru a avea și copii Ștefan și Răzvan o șansă la o viață normala!


   Anual, 1 din 54 de copii din România este diagnosticat cu autism. Aceste cifre se schimbă de la an la an, iar formele autismului sunt din ce în ce mai diverse. O bună parte din cauzele care provoacă autismul rămân în momentul de față necunoscute, iar diagnosticul se pune în baza unor manifestări specifice: copiii atipici au dificultăți în comunicarea și interacțiunea socială și se pot diferenția prin comportamente repetitive sau anumite fixații.


    Singura modalitate prin care acești copii pot avea o viață normală este respectarea unui plan terapeutic de recuperare care, de altfel, este foarte costisitor. În funcție de gradul de afectare, un copil cu autism are nevoie de la 2 până la 6 ore de terapie pe zi.


    Prin orice donație făcută în conturile Asociației „ Împreună pentru Ștefan și Răzvan”, acești copii primesc o șansă în plus la un trai mai bun, la un viitor în care pot trăi independenți. Donează și tu pentru frații Racoviță!”  

Pentru donații și sponsorizări din partea companiilor trimiteți mail la adresa: madya7@yahoo.com

Denumire entitate: Asociația Împreună pentru Ștefan și Răzvan
Cod de înregistrare fiscală: 42773036
Cont RON: RO11BRMA0999100091263513
Telefon 0764423497 Racoviță Cristian Lică – președinte asociație
0766538407 Racoviță Mădălina – reprezentant media
https://www.facebook.com/profile.php?id=100077227192616

spot_img
%d