Adrian Câciu: Statul devine contributor direct al creșterii gradului de intermediere bancarã dupã fuziunea EximBank cu Banca Româneascã

spot_imgspot_img

Dupã un proces ambițios, unic pe piața financiar-bancarã româneascã, fuziunea dintre EximBank, în calitate de societate absorbantã, și Banca Româneascã, în calitate de societate absorbitã, a fost înregistratã oficial la Registrul Comerțului, astfel cã începutul anului 2023 aduce pe piața retailului bancar un nou jucãtor, puternic și pregãtit sã contribuie la diversificarea ofertelor bancare de pe piața româneascã.


EximBank, al cãrei acționar majoritar este statul român, prin Ministerul Finanțelor, a devenit astfel o bancã universalã româneascã de top adresându-se, deopotrivã, companiilor și persoanelor fizice.


“Ne-am asumat la începutul mandatului ducerea la bun sfârșit a acestei fuziuni. Statul devine astfel mai competitiv și contributor direct al creșterii gradului de intermediere bancarã în România. Am încredere cã managementul noii entitãți bancare va pune pe loc fruntaș proiectele de dezvoltare și investițiile cu valoare adãugatã în economie. Le urez succes!”, a declarat Adrian Câciu, ministrul Finanțelor.


Încã din 2019, scopul achiziției Bãncii Romanești a fost atât consolidarea participației statului în sectorul bancar, cât și îmbunãtãțirea poziției financiare a grupului Exim, respectiv diversificarea modelului de afaceri prin adãugarea clientelei de tip retail și formarea unei mase critice de clienți care sã permitã consolidarea bazei de atragere de resurse financiare și alocarea eficientã a capitalurilor, ca urmare a sinergiilor și a economiilor de scalã rezultate.


Tranzacția are ca efect crearea unui alt brand puternic la nivel național aparținând statului român în calitate de acționar, EximBank urcând dupã fuziune pe locul 8 în topul bãncilor  – de pe poziția 21 în 2012 – cu o cotã de piațã în total active de circa 3%. Aceastã performanțã a fost posibilã fãrã sã fie antrenate resurse suplimentare de la bugetul de stat sau de la alți acționari minoritari.


Independent de componentele specifice unei bãnci universale, EximBank va continua sã acționeze pe segmentul garanțiilor și asigurãrilor de stat, în concordanțã cu mandatul primit din partea statului român, susținând astfel exporturile, tranzacțiile internaționale și alte proiecte în domenii prioritare ale economiei sau absorbției de fonduri europene.


Prin mobilizarea fondurilor în aceste direcții convergente cu cele ale politicii Guvernului României în raport cu Uniunea Europeanã și Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economicã, se urmãrește dezvoltarea economicã durabilã a țãrii prin creșterea competitivitãții societãților românești. Susținerea proiectelor economice existente sau a altora noi înseamnã și antrenarea forței de muncã româneascã, menținerea sau crearea de noi locuri de muncã, ducând implicit la creșterea nivelului de trai al populației.


EximBank a performat în mod accelerat în ultmii 10 ani astfel cã, pe lângã intrarea în Topul celor mai mari 10 bãnci dupã active din România, este astãzi una dintre cele mai valoroase companii românești și o instituție de importanțã sistemicã.

Biroul de relații cu mass-media
Ministerul Finanţelor

spot_img
%d bloggers like this: