spot_img

70 de ani de învățământ teologic preuniversitar, marcați la Cluj

Date:

Share post:

În ziua de pomenire a Sfintei Mari Mucenițe Ecaterina, vineri, 25 noiembrie 2022, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, și Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, s-au aflat în mijlocul profesorilor și elevilor de la Colegiul Ortodox „Mitropolitul Nicolae Colan” din Cluj-Napoca, cu prilejul aniversării a 70 de ani de învățământ teologic ortodox preuniversitar și a prăznuirii Sfintei Ecaterina, ocrotitoarea elevilor din ciclul primar și gimnazial.

De la ora 9:30, în capela Colegiului Ortodox, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul a oficiat Sfânta Liturghie. Ierarhul a fost înconjurat de un sobor de clerici, în frunte cu vicarul administrativ al Arhiepiscopiei Clujului – pr. Dumitru Boca, directorul instituției de învățământ teologic preuniversitar – pr. lect. univ. dr. Liviu Vidican-Manci, prodecanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca – pr. lect. univ. dr. Adrian Podaru, inspectorul de religie al județului Cluj – pr. prof. Marian Sidon și duhovnicul școlii – arhim. prof. Samuel Cristea.

După citirea Evangheliei, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul a rostit un cuvânt de învățătură pe tema „Ceea ce alegi, aceea te face”, vorbindu-le elevilor despre modelul de viețuire creștină al Sfintei Ecaterina, îndemnându-i să fie cu picioarele pe pământ, dar cu gândul și cu inima la Cer, încercând să viețuiască frumos și curat, într-o lume în care răul și urâtul predomină.

Răspunsurile liturgice au fost date de corul de fete al Colegiului Ortodox (în prima parte a Liturghiei), dirijat de arhid. prof. dr. Daniel Frumos, și de corul de băieți (în a doua parte a Liturghiei), dirijat de pr. prof. dr. Petru Stanciu.

La finalul slujbei, ierarhul a oficiat slujba parastasului pentru vrednicul de pomenire Mitropolit Nicolae Colan (1893-1967), cel căruia i se datorează începuturile învățământului preuniversitar la Cluj-Napoca. Mitropolitul Nicolae Colan a fost cel care în 1944 a pus bazele a primului liceu confesional, Liceul Ortodox de băieți „Mitropolitul Simion Ștefan”, iar în 1946 a deschis porțile și Liceului Ortodox de fete „Doamna Stanca”.

Citește continuarea aici

spot_img

Subscribe

spot_img

Popular

More like this
Related

Foaie verde de piper / După viscol, vine GER ! Cod galben în județul Cluj

Întotdeauna, după un necaz, vine altul mai mare, astfel...

Doi atevisti, salvati de jandarmii montani clujeni

2 turiști care rămăseseră blocați cu ATV-ul în zăpadă...

Polițiștii clujeni au ieșit la sterilizat câini

Defapt ... au desfășurat o campanie de conștientizare privind...

Medicii clujeni au salvat viata unei paciente de 87 de ani

🩸𝗙𝗶𝗲𝗰𝗮𝗿𝗲 𝘃𝗶𝗮ță 𝗰𝗼𝗻𝘁𝗲𝗮𝘇𝗮🩸 Este îndemnul care a însoțit echipa...
%d bloggers like this: