spot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_img
spot_imgspot_img

33 de milioane de euro pentru compensarea efectelor secetei din România

Miercuri, 23 august, Comisia Europeană a aprobat un ajutor monetar pentru trei țări UE: Turcia, Italia și România. Comisia propune sprijin financiar de aproape 455 de milioane EUR din Fondul de Solidaritate al Uniunii Europene (FSUE) pentru a oferi asistență Turciei în legătură cu cutremurele din februarie 2023, precum și României și Italiei în legătură cu dezastrele naturale care au avut loc în aceste zone. țări în 2022.

Pachetul de ajutor este compus după cum urmează:

33,9 milioane de euro vor fi adresate României, în urma pagubelor produse de o secetă gravă din vara anului 2022.
20,9 milioane de euro către Italia în legătură cu pagubele cauzate de inundațiile din jurul regiunii Marche din septembrie 2022.
400 de milioane de euro către Türkiye în urma pagubelor cauzate de două cutremure majore din februarie 2023.
Asistența FSUE va acoperi părți din costurile operațiunilor de urgență și de recuperare, cum ar fi repararea infrastructurii deteriorate, protecția populației, securizarea infrastructurii preventive și protecția patrimoniului cultural, precum și operațiunile de curățare. Operațiunile de urgență și de recuperare pot fi finanțate de FSUE retroactiv din prima zi a dezastrului.

Comisarul pentru Coeziune și Reforme, Elisa Ferreira, a declarat: „An de an, ne confruntăm cu impactul devastator al schimbărilor climatice și al dezastrelor naturale cu o frecvență și amploare tot mai mari. În timp ce prevenirea, adaptarea la climă și atenuarea, susținute și de politica de coeziune, rămân esențiale, asistența FSUE este indispensabilă în urma unor dezastre naturale majore. Această solidaritate este în ADN-ul UE și nu se oprește la granițele sale. Astăzi, Comisia a propus un pachet important de sprijin FSUE Turciei în urma cutremurelor devastatoare din februarie, în conformitate cu angajamentul UE la conferința internațională a donatorilor din martie 2023, și Italiei și României, care au suferit daune majore vara trecută. ”

 

Pasii urmatori

Comisia va finaliza acum deciziile de punere în aplicare respective ale Comisiei care acordă asistență fiecărui stat sprijinit de acest pachet.

Odată ce propunerea Comisiei este aprobată de Parlament și Consiliu, ajutorul financiar final poate fi plătit într-o singură tranșă către bugetul general al țărilor solicitante. Întrucât Türkiye este o țară în curs de aderare, pe lângă aprobarea Parlamentului și a Consiliului, Comisia va semna și un acord bilateral cu Türkiye, care va specifica detaliile privind utilizarea asistenței.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img