Cluj 5 mai 2023. 2886 de copii cu vârste între 3-6 ani și 431 de părinți, din 41 de comunități defavorizate din județul Cluj, sunt beneficiari ai programului ”Start în educație” – cel mai amplu proiect de educație timpurie din România. În timpul acțiunilor desfășurate, atât copiii cât și părinții lor s-au bucurat de suportul necesar pentru a facilita accesul la educație în rândul preșcolarilor.
Copiii au primit câte un „Ghiozdănel cu viitor” – un pachet cu resurse educaționale potrivite nevoilor lor de dezvoltare: rechizite, carte și caiet de lucru, materiale educative STEAM (Știință, Tehnologie, Inginerie, Artă și Matematică), jocuri pentru dezvoltarea motricității și produse de igienă personală. “Ghiozdănel cu viitor” îi va ajuta pe copii să învețe, să-și exprime talentele și să înțeleagă lumea, pentru a fi mai bine pregătiți de intrarea la școală.
Ban Sorin Constantin, Director Şcoala Gimnazială Mănăstireni, Comuna Mănăstireni: ”În mediul rural situația financiară este una destul de precară în comparație cu mediul urban iar ghiozdănelele pregătite în detaliu au venit ca o binecuvântare pentru majoritatea copiilor noștri. Reacția lor a fost una asemănătoare cu cea din ziua de 6 Decembrie, când primesc daruri de la Moş Nicolae.”
La rândul lor, părinții au participat la ”Școala părinților – ateliere de educație parentală”, unde au primit informații și îndrumări valoroase menite să le ofere suport și să îi invețe cum să își susțină copiii în această etapă de dezvoltare. Începând cu luna iunie 2023, părinții vor putea găsi mai multe sfaturi și idei de activităţi, privind utilizarea resurselor din “Ghiozdănel cu viitor” împreună cu copiii lor, pe canalul dedicat Youtube Start în Educație.
Ciani Larisa, formator ”Școala Părinților” povestește că ”după fiecare interacțiune pe care am avut-o cu părinții am simțit că mă întorc acasă cu ceva în plus. M-am ghidat mereu după ideea <<relația primează conținutului>> și am reușit astfel să ofer părinților un mediu cald și sigur, în care informația transmisă să fie ulterior îmbrățișată de toți. Am avut parte de discuții constructive dar și de multe zâmbete și lacrimi.”
”În mod normal nu particip la astfel de activități, nu îmi permite timpul. Dar în momentul în care am văzut ghiozdănelul și am citit conținutul ghidului mi-am dat seama că o să fie o activitate pe care nu o pot rata. Am făcut tot posibilul să fiu prezent la ședință și nu regret. Informațiile au fost utile, pe înțelesul tuturor și mi-a plăcut mult modul în care s-a predat.” – Părinte, Mociu
”Start în educație” vine în sprijinul a 60.000 copii cu vârste între 3-6 ani și 10.000 de părinți, selectați din 500 de comunități defavorizate din toată țara. Prin acțiunile implementate, ”Start în educație” are ca principal obiectiv să dezvolte la nivel național un parteneriat solid între profesori, specialiști, părinți, autorități cu scopul de a susține importanța strategică a educației timpurii privind dezvoltarea sănătoasă și armonioasă a copiilor. În această etapă de dezvoltare, în care se pun bazele pentru viitorul copiilor, un rol crucial îl au părinții, care în cadrul proiectului sunt sprijiniți să devină primii educatori ai copiilor lor, cei care dau startul experiențelor de învățare timpurie de acasă, urmând ca apoi la grădiniță să devină un partener educațional de nădejde.
_______________________________________________
Despre World Vision România
World Vision România este o organizație care desfășoară programe de educaţie, intervenție umanitară de urgență, dezvoltare și advocacy, punând în centrul activității sale bunăstarea copilului. Organizația se concentrează asupra muncii cu copiii, familiile și comunitățile, în scopul depășirii sărăciei și nedreptății. Fundația lucrează cu persoanele cele mai vulnerabile din lume, indiferent de religie, rasă, etnie sau gen.World Vision România face parte din parteneriatul World Vision International, prezent în aproape 100 de țări din întreaga lume. În 32 de ani de prezență în România, am ajutat peste 500.000 de copii și adulți, în aproape 500 de comunități din 18 județe.
Despre Fundaţia OMV Petrom
Lansată în anul 2022, Fundația OMV Petrom construiește programe și susține investiții pe termen lung în România pentru comunități dezavantajate, în trei domenii cheie: educație, mediu și sănătate. Mai multe detalii despre activitatea Fundaţiei OMV Petrom puteți găsi pe www.fundatiaomvpetrom.ro.
Lista comunităţi din județul Cluj participante la programul “Start în educație”
1. Catina
2. Geaca
3. Taga
4. Buza
5. Căianu
6. Sânpaul
7. Suatu
8. Palatca
9. Iclod
10. Căseiu
11. Răscruci
12. Mera
13. Cojocna
14. Poieni
15. Negreni
16. Viișoara
17. Luna
18. Tritenii de jos
19. Apahida
20. Cămarașu
21. Aschileu Mare
22. Borșa
23. Mociu
24. Gilău
25. Feleacu
26. Căpușu-mare
27. Ceanu mare
28. Iara
29. Băișoara
30. Baciu
31. Aiton
32. Petreștii de Jos
33. Panticeu
34. Cutca
35. Ciucea
36. Călățele
37. Săcuieu
38. Fizeșu Gherlii
39. Săvădisla
40. Mănăstireni
41. Mihai Viteazuu