fbpx
spot_img
HomeEVENIMENT24 iunie - Ziua Universală a Iei românești

24 iunie – Ziua Universală a Iei românești

- Advertisement -

Atât de frumoase sunt cămășile populare purtate de românce, încât românii cu spirit cultural, din organizația „La blouse Roumaine”  le-a consacrat o zi de celebrare și … nu o zi internațională, ci una UNIVERSALĂ.

Asociația La blouse roumaine IA are bucuria de a vă invita să participați la cea de-a noua ediție a Zilei Universale a Iei, celebrată pe 24 iunie 2021, odată cu sărbătoarea creștină a Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul și cea străveche a Sânzienelor și Drăgaicei, din apropierea Solstițiului de vară (21 iunie), dedicată eforturilor de includere a cămășii cu altiță în Patrimoniul Mondial UNESCO.

Natură și Meșteștug

Tema anuală aleasă pentru ediția din 2021 este “Natură și meșteșug’’, prin intermediul căreia ne propunem să reflectăm relația IEI / cămășii tradiționale cu Natura, de la inspirație, ritualuri și motive, la materie primă și tehnici de realizare. Este cadrul ideal în care putem asocia IA, cămașa, portul și textilele tradiționale cu peisajul de unde provin, punând în valoare atât patrimoniul cultural, cât și patrimoniul natural.

Cum sărbătorim Ziua Universală a Iei 2021?

Pe 24 iunie purtăm o IE, o cămașă sau întregul port tradițional, cusut sau țesut manual, oriunde ne-am afla. Ne fotografiem într-un cadru natural și cele mai reușite imagini le publicăm pe conturile de socializare, pe blog sau pe website-ul personal, alături de povestea IEI sau a cămășii pe care o purtăm. Dacă nu aveți nimic în lada de zestre, vă provocăm ca până la următoarea ediție e Zilei Universale a Iei să vă cumpărați o IE sau o cămașa tradițională specifică zonei sau zonelor de origine și chiar să învățați meșteșugul realizării ei.

Pe cine celebrăm?

Cum esența IEI este meșteșugul manual, transmis din generație în generație, vă invităm să să celebrați artizanele și artizanii, creatoarele și creatorii populari, meșterițele și meșterii din comunitățile cărora le aparțineți, fie că sunt tradiționale, rurale, urbane sau virtuale. Cu această ocazie, Asociația La blouse roumaine IA propune crearea Registrului Național al Portului Tradițional, o bază de date care să cuprindă porturile tradiționale din toate regiunile României, cât și din comunitățile românești din afara granițelor, artizanii și meșterii care le realizează, atât individual, cât și în cadru organizat (asociații, cooperative, firme).

Starea de sărbătoare 

Cu siguranță, cei mai important pentru 24 iunie este trăirea în starea de sărbătoare. Nu întâmplător Ziua Universală a Iei a fost stabilită în această zi, cu multiple semnificații pentru cultura și spiritualitatea românească și universală. Este Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, numit în cărţile religioase „Luceafărul” pentru felul în care pregăteşte naşterea „Soarelui”, Iisus Hristos. (Muzeul Național al Țăranului Român). Peste sărbătoarea creștină se suprapune, în calendarul popular, “Drăgaica sau Sânzienele, o sărbătoare prin excelență solară, dedicată anotimpului cald, având în vedere că pe 21 iunie este marcat Solstițiul de vară.  Sânziana sau Drăgaica, însoțită de alaiul său format din zâne fecioare de o frumusețe aparte, umblă prin văzduh și pe pământ, cântând și dansând. Sânziana face parte din categoria zânelor bune, care binecuvântează recoltele, motiv pentru care mai este numită și Regina Holdelor. Ea și suratele ei, sânzienele, dau miros florilor și leac plantelor tămăduitoare. Așa cum dau bob spicelor de grâu, ele dau rod și pântecelor tinerelor femei care își doresc prunci, vindecă suferințele și bolile oamenilor, apară de furtună și de grindină“. (Muzeul de Artă Populară Constanța – Cultură Constanța)

Vă încurajăm să descoperiți tradițiile și obiceiurile specifice comunităților în care v-ați născut, în care locuiți sau de care sunteți legați sufletește, reactualizându-le și integrându-le în viață personală, alături de cei dragi.”, se arată pe site-ul La Blouse Roumaine.

 

Comentarii

- Advertisment -
- Advertisment -

Citește

Accident langa Petrom Campia Turzii – un biciclist a fost lovit...

0
Un accident groaznic a avut loc in urma cu o jumatate de ora, pe strada George Cosbuc din Campia Turzii. Un biciclist a fost surprins...

Comentarii

%d bloggers like this: