fbpx
spot_img
spot_img

#100dePersonalități ing.VICTOR UNGUREANU (1899-1956)

spot_img
spot_img
spot_img

De citit

spot_img
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -

​Personalitate complexă a vieții tehnice și culturale din Câmpia Turzii în deceniile 4 și 5 ale secolului XX, Victor Ungureanu, s-a născut la Blaj în anul 1899, într-o familie de intelectuali, fiu al unui profesor.
​Aici în orașul natal urmează școala primară și apoi liceul, dovedindu-se a fi un elev eminent.
​După absolvirea liceului, în martie 1917, V. Ungureanu a fost încorporat imediat în armata austroungară și după o instrucție sumară a fost trimis pe front.
​În toamna anului 1918 era acasă, la Blaj în concediu. A participat și el la memorabilele evenimente ale Marii Uniri.
​În 1919 V. Ungureanu se afla printre tinerii bursieri care placau din Blaj la studii de inginerie în Apus. La Torino, el va urma cursurile facultații de Electro-mecanică unde a desfășurat o activitate laborioasă în cadrul societății „Aurel Vlaicu„ a studenților români de acolo, fiind membru al comitetului acestei societăți.
​Revenind în țară după terminarea studiilor, inginerul V. Ungureanu este angajat în iunie 1928 la Industria Sârmei S.A. Câmpia Turzii, unde va activa aproape 25 de ani, fiind pe rând inginer, inginer șef, locțiitor subdirector, director (august 1944-iunie 1948) și apoi din nou inginer șef.
​În toamna anului 1939 a obținut diploma de doctor în inginerie mecanică al politehnicii din Torino.
​Inginer remarcabil, V. Ungureanu a avut contribuții importante la dezvoltarea intreprinderii Industria Sârmei. Sub conducerea lui a fost asimilată aici fabricarea, în premieră înn țară, a unor oțeluri și produse care înainte se importau (oțelul pt rulmenți, oțelul de scule, unele mărci de oțeluri carbon de puritate, sârme de oțel de înaltă rezistență).
​s-a preocupat și de pregătirea și perfecționarea profesională a cadrelor tehnice, în special pt sectoarele oțelărie, laminare și trăgătorii de sârmă.
​Începând cu 1930 a fost profesor a numeroase generații de elevi ai școlii de ucenici de la Industria Sârmei, iar în răstimpul 1945-48 a fost chiar director al acestei școli.
​s-a implicat cu pasiune și competență în viața culturală a Câmpiei Turzii astfel, conferințele sale se bucurau întotdeauna de un real succes, datorită bogăției informației și chiar a talentului oratoric, știind cum să-și apropie auditoriul.
​Din anul 1949, doctor inginer Victor Ungureanu intră în rândurile cadrelor universitare de la institutul politehnicii din Cluj, fiind numit conferențiar la catedra de Tehnologia construcțiilor de mașini, funcție pe care o va deține până la sfârșitul vieții.
​A fost timp de aproape un an (în iunie 1950-aprilie 1951) și director tehnic al Combinatului Siderurgic Hunedoara. S-a reîntors în 1951 la Industria sârmei ocupând funcția de inginer șef până în 1954 când, forțat, s-a transferat la Politehnica clujeană.
​s-a stins din viață în 1956 într-o clinică din Cluj când nici nu împlinise vârsta de 57 de ani. A fost înhumat în Câmpia Turzii.
#CâmpiaTurzii100deAni

Comentarii

- Advertisement -
- Advertisement -

Alte articole

spot_img
spot_img
spot_img

Ultimele știri

Comentarii

%d bloggers like this: