fbpx
HomeStiri - national1 miliard de euro pentru reîmpăduriri, dar birocrația BLOCHEAZĂ TOTUL!
spot_img
spot_img

1 miliard de euro pentru reîmpăduriri, dar birocrația BLOCHEAZĂ TOTUL!

- Publicitate -
spot_img
O să avem 1 miliard de euro pentru împăduriri (păduri noi și perdele forestiere) prin PNRR.
Știți câte păduri se pot face din banii ăștia?
Vreo 200.000 ha.
 
Dar nu e vorba numai de bani, fiindcă până acum banii alocați, deși mult mai puțini, nu au fost cheltuiți. Fiindcă împădurirea e condiționată acum de exproprierea terenului și includerea lui în fondul forestier național, deci multă birocrație. Trebuie reformă, adică să se renunțe la asta și să fie stimulați proprietarii să-și planteze singuri păduri și perdele forestiere.
 
Și mai trebuie reformate și normele tehnice pt. împăduriri, care-s vechi, depășite, limitative și care te obligă să arunci degeaba banii pe fereastră.
 
Dacă se schimbă numai limita nr. de puieți plantați la un ha la 3500 în loc de 5000 cum e acum, se reduc cheltuielile cu 30% și deci putem face în plus încă vreo câteva zeci de mii de hectare de păduri.
 
Trebuie renunțat la pichetarea pt. plantare, care e obligatorie în norme dar e inutilă. Oricum o fac doar ăia de vor să dea șantierul bine în poze. Costă cam cât plantarea. Bani aruncați pe fereastră.
Îmi aduc aminte când autoritățile au schimbat vizita ministrului într-un șantier de împădurire unde lucram pt. că nu foloseam picheți și erau rândurile cam strâmbe. I-au organizat la Romsilva un șantier pichetat cu țăruși tăiați la 4 muchii, vopsiți frumos în vârf și aliniați cu teodolitul. Fix ca pe vremea lui Ceaușescu.
 
Apoi mai trebuie introdusă pe scară largă producerea puieților cu rădăcină protejată, în ghivece mici. Sunt mai scumpi, de vreo 3-4 ori ca preț, dar asta permite plantarea mecanizată și semimecanizată iar randamentul unui om cu plantator mecanic, în șantiere cu sol care permite, crește de 10-15 ori. Acum, cu groapa de 40×40, un muncitor plantează 200 puieți/zi. Iar forța de muncă pt. un așa volum de lucrări va fi greu de găsit.
 
sursa: Florin Stoican

Comentarii

spot_img
- Advertisement -
spot_img
- Advertisement -

RefleqtMedia pe rețelele de socializare

2,851FansLike
562FollowersFollow
356SubscribersSubscribe

Citește

- Advertisement -

Ultimele știri

- Advertisement -

Comentarii

%d bloggers like this: