fbpx
spot_img

Ziua Națională a Supraviețuitorilor de Cancer, un model de susținere a tuturor celor care au depășit această boală

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Date:

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Share post:

Președintele României a promulgat Legea privind declararea primei zile de duminică din luna iunie ca Ziua Națională a Supraviețuitorilor de Cancer, în urma votării unui proiect legislativ inițiat de PNL.

 

Conform acestui act normativ, supravieţuitorii de cancer sunt persoanele care nu mai prezintă boala după încheierea tratamentului, persoanele care primesc în continuare tratament, pentru a reduce riscul de recidivă a cancerului, precum şi persoanele care au boala sub control, au puţine simptome şi care primesc tratament pentru a gestiona cancerul ca boală cronică.

Legea nr. 18/2022 mai stipulează că, pentru a marca Ziua naţională a supravieţuitorilor de cancer, se vor organiza, la nivel naţional şi local, manifestări ştiinţifice, educative şi cultural-artistice, consacrate conştientizării şi informării cetăţenilor despre provocările şi soluţiile privind îmbunătăţirea calităţii şi creşterea duratei de viaţă a supravieţuitorilor de cancer.

 

   De asemenea, în săptămâna premergătoare Zilei naţionale a supravieţuitorilor de cancer, autorităţile administraţiei publice centrale şi instituţiile publice vor desfăşura o serie de manifestări cu tematica menționată, instituțiile desemnate în acest sens fiind Parlamentul României, Ministerul Muncii şi Solidaritații Sociale, Ministerul Sănătății, Ministerul Finanțelor și Ministerul Educației.

 

Sunt convinsă că parlamentarii trebuie să continue inițierea unei legislații prietenoase cu supraviețuitorii de cancer și, în paralel, să fie abordate temele reintegrării la locul de muncă, a incluziunii sociale şi a beneficiilor de asistenţă socială oferite acestora.

 

Totodată, este nevoie ca persoanele care au depășit această boală cruntă să aibă acces la servicii medicale şi medicamente, la o alimentaţie corespunzătoare, precum și la produse financiare, în special credite şi asigurări.

 

Nu în ultimul rând, este vital ca supravieţuitorilor de cancer să li se ofere șansa la un stil de viață sănătos, iar copiii care au trecut prin astfel de drame să primească solidaritate și sprijin privind reintegrarea în şcoală.

Consider că inițiativa liberală transpusă în această lege este extrem de benefică, mai ales pentru conștientizarea faptului că afecțiunile cauzate de cancer pot fi depășite, printr-un efort comun al tuturor entităților abilitate să lupte în acest deziderat.

 

Deputat PNL Cluj,

CRISTINA BURCIU

spot_img
spot_img
spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img
spot_img

Related articles

Accident pe dealul Feleacului

Un logan a ajuns cu roatele în sus, după o manevră eronată, pe dealul Feleacului. „A fost vorba despre...

Zona Protejată Cheile Turzii este reglementată urbanistic de către Consiliul Județean Cluj

Comisia Tehnică de Urbanism și Amenajare a Teritoriului (CTATU) Cluj, constituită în cadrul Consiliului Județean și condusă de...

Campania „Comune Curate” vine la Săndulești

În perioada 29 - 30 martie, ECOTIC Transilvania va colecta Deșeuri Electrice, Electronice și Electrocasnice, de pe raza...

ABUZ al Poliției Locale Turda – l-au amendat deși a vrut să-și repare greșeala – video

Polițiștii locali din Turda s-au transformat din oameni ai legii, în perceptori de amenzi date cvasi-abuziv. Un turdean s-a...
%d bloggers like this: