spot_img

Viitorul e perfect – 485 de milioane de euro vin la Turda

spot_img

Date:

Share post:

spot_img
spot_img

Da, ați citit bine, 485 de milioane de euro vin la Turda și nu o spunem noi, ci o spune chiar primarul Municipiului Turda, Cristian Octavian Matei.


În ultimele două interviuri pe care primarul turdean le-a acordat și altor organisme de presa la finele lui 2021, acesta a vorbit despre proiectele sale pe care le-a gândit și pregătit pentru sesiunea de finantare europeană 2021-2027, respectiv despre ceea ce companiile de consultanta achiziționate, precum și echipele de implementare din Primăria Turda pregătesc pentru aceasta sesiune.

„Sperăm să se dea cât mai repede drumul la toate ghidurile de finanțare, pentru că destul s-a stat în ultimii doi ani”, a declarat Cristian Matei pentru Turda TV.

Potrivit edilului turdean, consultanții si echipele din Primărie au pregatir nu mai puțin de 44 de teme de proiectare, pentru cca 44 proiecte MATURE, care vor beneficia de finanțare preponderent din fonduri europene, dar și guvernamentale.

„Primul dintre aceste proiecte (pentru care este deja făcută achizitia pentru realizarea studiului de fezabilitate) – în valoare de cca 40 de milioane de euro – va fi AquaPark-ul. Va fi construit în vecinatatea stadionului Municipal, în apropiere de dig. Plaja aquaparkului va fi construită în zona cuprinsă între dig și râul Aries, pe malul sudic, respectiv in zona stadionului și a sălii polivalente. Prin intermediul unor investiții de reamenajare a albiei râului Arieș (alt proiect european unde este făcută deja achizitia companiei care va realiza SF-ul) vom scoate terenul respectiv din statutul de zonă indundabilă. Acolo vor fi amenajate construcții ușoare (module comerciale de regula, terase, umbrelele, etc.) care nu necesită fundații sle solului di săpături adânci. După cum spuneam, tema de proiectare este finalizată, așteptăm să se deschidă ghidurile de finanțare pentru a-l prezenta spre finanțare”, spune Cristian Matei.

Un alt proiect super impresionant al Turzii vizează DUBLAREA CAPACITĂȚII DE VIZITARE, LA SALINA TURDA, prin reabilitarea și deschiderea unui nou volum de vizitare, a unei noi mine, mina Iosif!

„Este un alt proiect în valoare de cca 40 de milioane de euro. Studiul de fezabilitate a fost făcut acum 4 ani. Trebuie doar actualizat, dar actualizarea nu presupune prea mult timp. Trebuie doar reactualizat ce către cel care l-a elaborat inițial. Pe lângă dublarea capacității de vizitare, vorbim despre cu totul altceva. Vom avea 5 lifturi cu capacitate de 18 persoane. Va fi cu totul science-fiction, lifturile vor ajunge până la suprafața solului, deasupra minelor, intr-un foișor generos, de unde se va coborâ in Rudolf cu un alt lift.

Vreau să vă spun că noi am pornit un proces major de reabilitare/modernizare a Salinei Turda. Va exista o platformă online de unde cetățenii își vor cumpăra bilete atât de intrare în Salină, cât și la toate punctele de agrement din interior. Vom extinde și locurile de parcare. Prin intermediul acestui proiect, vom putea ajunge la 15.000 de turiști, pe zi, în perioada sezonului turistic.”, a spus Cristian Octavian Matei.

Pe lângă aceste două proiecte, în sumă totală de 80 de milioane de euro, Primăria Turda mai are în vedere deschiderea sau reabilitarea de noi coridoare de mobilitate urbană, dar și investiții la Spitalul Municipal Turda.

Comentarii

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Related articles

110 ani de atestare documentară a existenței serviciului de alimentare cu apă în sistem centralizat în municipiul Turda și regiunea limitrofă

Data de 11 mai 2022 este o zi cu o însemnătate deosebită pentru locuitorii din arealul de deservire...

În atenția locuitorilor municipiului Turda

În cadrul Serviciul Public Comunitar de Pașapoarte de la Biroul Unic al Primăriei Municipiului Turda cererile vor fi...

Probleme la Pașapoarte Turda – cetățenii, nemulțumiți, funcționarii, profesioniști la ridicat din umeri

Probleme grave în această dimineață la punctul de lucru Turda al Serviciului Public Comunitar Pașapoarte. Deși NU AU FOST...

Inspectoratul Județean în Construcții confirmă sesizările USR PLUS Turda

⚠️ Inspectoratul Județean în Construcții CONFIRMĂ sesizările USRPLUS Turda în privința lucrărilor de MÂNTUIALĂ de pe strada Bogata❗...
spot_img

Vesti tulburatoare despre micuta, Victoria Tordai

Micuta, Victoria Tordai, pentru care s-a mobilizat o comunitate intreaga, trece prin momente de cumpana. Dupa trei luni de chimioterapie, micutei i-a fost facut un...
%d bloggers like this: