spot_img

ذات صلة

جمع

Detalii actualizate despre funeraliile lui Dumitru Babaioana

Anca Babaioana a prezentat noi informatii despre priveghiul si...

Noi detalii despre scandalul dintre ciobani

RefleqtMedia v-a prezentat ieri primele date despre un scandal...

El a murit in accidentul de aseara

Viata i-a fost curmata brusc, la 19 ani, dupa...

Un mort si 3 raniti, la Moldovenesti

Accidentul rutier de la Moldovenesti este mai grav decat...

Accident rutier la Moldovenești

Două autoturisme s-au ciocnit frontal, în urmă cu câteva...

UN TEZAUR MONETAR DESCOPERIT RECENT LA TURDA

📌 Lucrările de modernizare a centrului istoric din Turda prin proiectul: „Revitalizarea spațiului pietonal din centrul istoric al municipiului Turda” au impus o cercetare în zona fostului cor al bisericii reformate din Turda Veche (demolat la mijlocul secolului al XVIII-lea). Pe data de 23 iunie 2023 arheologul turdean, drd. Paul Chiorean a descoperit un tezaur monetar care se adaugă celor 13 tezaure existente în patrimoniul muzeului turdean încadrate cronologic între secolele al XI-lea și al XVIII-lea descoperite întâmplător în Turda şi proximitate.


💰 Tezaurul este compus din 397 de piese. Cu excepția unui obol din cupru, restul au fost realizate din argint în monetăriile ce funcționau în Regatul Ungariei. Monedele au fost curățate, restaurate, determinate și analizate de un colectiv de specialiști de la Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău și Muzeul de Istorie Turda.


✔️Această descoperire este una de importanță majoră deoarece atestă funcționarea lăcașului de cult în context cu documentele care menționează prezența ordinului eremiților augustinieni la Turda încă din timpul domniei regelui Carol Robert de Anjou (1331). Este singurul tezaur medieval descoperit în cadrul unei cercetări arheologice (și nu întâmplător!) la Turda. Mai mult, prin această descoperire acoperim o perioadă istorică pentru care nu deținem bunuri culturale cu valoare atât de însemnată.


🪙 În componența tezaurului au fost identificate mai multe nominale și emitenți precum: șase groși de la Ludovic I de Anjou (1346-1351); 19 denari de la Carol Robert de Anjou (1327-1342); Ludovic I de Anjou (1343) și orașul Buda (1354-1357)]; 21 dinari sârbești de la Ștefan II Kotromanić (ban al Bosniei; 1322-1353); Ștefan Uroš III Dečanski (1322-1331); Ștefan Uroš IV Dušan (1331-1335); 6 oboli de la Carol Robert de Anjou (1330-1336) și Bela IV (1235-1270) și 339 denari parvi de la Carol Robert de Anjou (1330-1336). În componența lotului de monede au fost identificate șase falsuri de la Carol Robert de Anjou (1330-1336) și Bela IV (1235-1336)].


📚 Cercetările arheologice au fost coordonate de colectivul MIT format din: dr. Dan Matei (responsabil științific), dr. Horațiu Groza, drd. Paul Chiorean, dr. Gabriel Andreica și dr. Ioana Mărincean.


🗞 Ne propunem ca în următoarea perioadă să aducem în atenția celor care ne urmăresc activitatea mai multe informații care să alcătuiască tabloul complet al descoperirilor arheologice identificate în cadrul cercetărilor arheologice preventive derulate între anii 2022-2023 la bisericile medievale din centrul istoric al Turzii, în contextul proiectului deja menționat.

muzeulturda.com

spot_imgspot_img