Un sistem bolnav, care naște drame!

spot_imgspot_img

Câmpia Turzii, 6 februarie 2023, ora 11:00 – un bărbat zace, la -2* C, lungit în stradă. Cunoscuții lui sună, disperați, la 112, pentru că omul face convulsii și se îneacă, cu propria salivă. O jumătate de oră se sună, încontinuu, la 112. La un moment dat, o asistentă a Centrului de Dializă Turda, înafara orelor de program, intervine pentru a-i acorda primul ajutor bărbatului.

Îl învelește cu o pătură, îi măsoară tensiunea, îl așează într-o parte și stă lângă el.

Ambulanța tot nu vine…

Întâmplător, apar pe acolo, povestesc cu lumea, aflu că se întârzie ENORM de mult cu ambulanța și pornesc camera de live, la un moment dat omul se îneacă, cu propria flegmă. Opresc live-ul și sun, furios, la 112. Mă prezint, le prezint situația, pe un ton calm, dar autoritar. După 10 minute de când am deschis live-ul, se aud sirenele unei autospeciale SAJ. Închid apelul cu 112 pentru a ajuta la urcarea bolnavului în autospecială.

Asta s-a întâmplat, astăzi, la Câmpia Turzii, însă fenomenul este unul lung, anevoios, căruia îi cad pradă, deopotrivă, civilii, asistenții de pe ambulanță și medicii din spital.

L-am contactat, așadar, pe domnul Horia Simu, managerul Serviciului de Ambulanță al Județului Cluj, un profesionist desăvârșit și un om care este în sistemul de urgență de dinainte să mă nasc.

„Rămâne aceeasi problemă a deficitului de personal și a competenței Spitalului Campia Turzii. Foarte multi pacienti sunt transferati din Campia Turzii spre Cluj – Spital CT-UPU-etc. Plus numarul de solicitări din comunele invecinate Campiei Turzii.”, spune Horia Simu.

L-am contactat pe edilul Câmpiei Turzii, Dorin Lojigan, pentru un punct de vedere legat de afirmațiile lui Simu.

“Spitalul Municipal „Dr. Cornel IGNA” transferă la Cluj Napoca exclusiv cazurile care, prin natura lor, sunt atât de grave sau complexe încât au nevoie de tratament de specialitate. Deoarece, la Câmpia Turzii, nu există un COMPARTIMENT DE PRIMIRI URGENȚE, și nu avem MEDICI URGENTIȘTI, este nevoie de a transfera la UPU CLUJ anumite urgențe. În ultimii 3 ani, s-au făcut cele mai mari investiții în dotarea spitalului „Dr. Cornel IGNA”, dintre toate municipiile nereședință de județ.Avem defibrilator, pe camera de gardă, Computer Tomograf, RMN, iar la secția de chirurgie, s-au făcut lucrări și achiziții de milioane de lei. Nu cred că de la Câmpia Turzii se transferă mai multe cazuri la Cluj decât din alte spitale de categoria celui pe care-l gestionăm noi. Noi am făcut demersuri SUSȚINUTE ȘI REPETATE pentru Compartimentul de Primiri Urgențe, dar nu am primit niciun răspuns. În ceea ce privește pregătirea personalului, de la începutul mandatului domnului manager, Adrian Antal, s-a schimbat radical mentalitatea din spital. De asemenea, a crescut exponențial calitatea actului medical. O dovadă în acest sens este prezentarea spitalului nostru pe „Harta Binelui din Spitale”, unde sunt menționate cazurile în care pacienții sunt tratați bine, fără să dea șpagă.”, a declarat Lojigan.

Aici apare o altă problemă, faptul că Departamentul pentru Situații de Urgență și Ministerul Sănătății REFUZĂ, de 5 ani de zile, să trimită un rahat de comisie mixtă, la Câmpia Turzii, pentru a analiza problema din teren și pentru a vedea că SE IMPUNE crearea unui Compartiment de Primiri Urgențe la Câmpia Turzii.

„Uyfffffffffffff ! Ar fi in primul rand bucuria MEA, dar cred ca la fel: ca sa faci iti trebuie oameni -medici / asistenti. Fara ei nu rezolvi nimic. Iar la SAJ o ambulanta in plus pe tura inseamna suplimentare de 10 persoane 5 asistenti/5 ambulantieri – 4 ture plus rezerva de concediu”, continuă domnul Horia Simu.

Toate Serviciile Județene de Ambulanță au solicitat domnului ministru al sănătății, Alexandru Rafila, suplimentarea fondurilor, pentru a se permite angajarea de noi oameni în sistem și suplimentarea numărului de ambulanțe.

Dar … la Cluj mai avem o problemă: NESIMȚIREA DIN UPU CLUJ!

Din 2019 încoace, RefleqtMedia scrie și scrie și iar scrie despre cum ambulanțele trimise din teritoriu cu pacienți către UPU Cluj sunt REȚINUTE de medicii de pe UPU Cluj, LA CLUJ, atât timp cât ei triază, verifică, analizează starea pacienților. Asta poate dura ORE întregi! În tot acest timp, zonele din teritoriu – Gherla-Dej, Câmpia Turzii – Turda, zona de munte – Huedin, pot rămâne descoperite, cu o ambulanță pe tură sau chiar FĂRĂ AMBULANȚĂ PE TURĂ. 

Iar la toate aceste rahaturi birocratice se mai adaugă O PROBLEMĂ: Nesimțirea oamenilor!

Dacă suni pentru salvare că ai abces dentar, ești nesimțit

Dacă suni la salvare pentru o sciatică, ești nesimțit

Dacă suni la salvare că s-a constipat mă-ta, ești iar nesimțit

Dacă suni la salvare că la fi-ta i-a venit ciclul, iar ești nesimțit

Dacă suni la salvare că tușești și n-ai chef să mergi la medicul de familie, iar ești nesimțit.

Practic, DACĂ SUNI LA SALVARE PENTRU ORICE ÎNAFARĂ DE ACCIDENT CARE-ȚI PUNE VIAȚA ÎN PERICOL, FRACTURI, HEMORAGII SEVERE, AVC, INFARCT, STOP CARDIAC, sau situații de-alea adevărate, în care ori suni, ori mori … EȘTI ȘI NESIMȚIT, ȘI INCONȘTIENT!

Și-acum să vă dau un caz real: sâmbătă seara, la Tritenii de Jos, o mașină transportată NEREGULAMENTAR a căzut peste o mașină care circula LEGAL. Pasagerii mașinii care circula LEGAL au suferit răni: la șold, la coloană, la stern, la abdomen, dar N-AU SUNAT LA AMBULANȚĂ și N-AU ABUZAT DE SERVICIILE DE URGENȚĂ știți de ce? PENTRU CĂ S-AU GÂNDIT CĂ-N TIMPUL ĂSTA SUNT URGENȚE REALE, CARE POT RĂMÂNE DESCOPERITE! Oameni de la țară, care cresc găini și porci și care n-au atâta școală cât pretind unii că au.

Luați lecții!

spot_img
%d