Un sfert de veac de activitate neîntreruptă la Ansamblul Folcloric „Ardeleana”

spot_imgspot_img

Tradiția, cântul și jocul popular sunt printre cele mai de preț daruri ale poporului român, ele menținând viu spiritul românesc în sufletele noastre, dintotdeauna.

Ansamblul folcloric „Ardeleana”, al Centrului Cultural Câmpia Turzii reprezintă etalonul de muncă și implicare în promovarea și susținerea valorilor tradiționale românești.

Cu o activitate neîntreruptă de 25 de ani, folclorul local își are originile încă din perioada post-belică, anul 1949, când a luat ființă prima organizație folclorică din Câmpia Turzii – „Ansamblul folcloric al Clubului Muncitoresc Câmpia Turzii” – în care au cunoscut tainele dansului popular românesc mulți dintre veteranii de astăzi.

La 13 octombrie 1993, a luat ființă, sub îndrumarea maestrului coregraf, Martin Canta, Ansamblul Folcloric „Ardeleana”, aflat în administrarea Sindicatului Liber ISCT.

Zece ani mai târziu, la sfârșitul lui 2003, ansamblul a trecut în subordinea Casei de Cultură a Municipiului Câmpia Turzii, fiind astfel rupte orice legături cu trecutul comunist-muncitoresc al actului cultural din oraș.
Anul 2018 găsește Ansamblul folcloric „Ardeleana” cu un număr de aproximativ 80 de dansatori cu vârste cuprinse între 7 și 65 de ani, împărțiți pe mai multe grupe: începători, avansați, performanță și veterani.

În data de 13 octombrie 2018, cu ocazia împlinirii a 25 de ani de activitate neîntreruptă a Ansamblului Folcloric „Ardeleana” și a 41 de ani de activitate a maestrului coregraf, Martin Canta, va avea loc o întâlnire a tuturor generațiilor de „jucăuși” care au îmbrăcat vreodată straiele populare representative ale Ansamblului.

Va fi un prilej propice pentru rememorarea premiilor și participărilor la concursuri naționale și internationale din orașe precum Tulcea, Sighetul Marmației, Câmpia Turzii, Blaj, Curtea de Argeș, Scornicești, Mangalia, Iași, Botoșani, Bacău, Vatra Dornei, Dorohoi, Alba-Iulia, Cluj-Napoca, Bistrița-Năsăud, Constanța, Bayramic-Turcia, Mohacs, Pecs, Debrecen-Ungaria, Saujon, Monchal-Franţa, Ohrid-Macedonia, Roma-Italia, Madrid, Benidorm, Altea-Spania, Lisabona-Portugalia, Ptuj-Slovenia.

„Doresc ca, în aceste momente de aniversare pentru Ansamblul Ardeleana să le transmit cele mai sincere felicitări tuturor acelora care, în anii care au trecut, au făcut de-așa manieră încât imaginea orașului nostru să fie promovată de la Istanbul, până în Portugalia. De asemenea, merită cu prisosință toată aprecierea mea maestrul coregraf, Martin Canta, un pilon de bază în activitatea culturală din Municipiul Câmpia Turzii, pentru implicarea și perseverența de care a dat dovadă în toți acești ani, dar și profesorul coregraf, Cătălin Canta, cel care pășind pe urmele tatălui său, își dedică timpul și resursele spre a iniția tinerele generații în artele tradiției și folclorului românesc.”, declară Dorin Nicolae LOJIGAN, primarul Municipiului Câmpia Turzii.

Direcția Relații cu Comunitatea

spot_img
%d