spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Un scandal cu iz penal murdărește imaginea Bazei 71 Aeriană Câmpia Turzii

Fostul comandant al Bazei 71 Aeriene „General Emanoil Ionescu”, Marius Mihai Ouatu, a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu după ce, potrivit procurorilor, ar fi efectuat zboruri cu aeronave de vânătoare, fără să dețină avizele medicale necesare.

„Comandorul Marius Mihai Ouatu a fost trimis în judecată de procurorii militari din cadrul DNA la un an de la trecerea sa în rezervă. Fostul pilot de vânătoare și comandant de baze aeriene este acuzat de abuz în serviciu.

Mai bine de trei ani ar fi urcat de 147 de ori la bordul unor aeronave militare, inclusiv avioane de vânatoare MIG 21 LanceR, fără să mai dețină licența medicală validă.”, scrie stirileprotv.ro

Avocata comandorului îl apără pe acesta, afirmând că era de atribuțiile Statului Major al Forțelor Aeriene să verifice aptitudinile fizico-medicale ale lui Marius Mihai Ouatu.

„Nu s-a pus nicio o clipă în discuție lipsa capacității de a zbura. Era apt medical în toată această perioadă de timp, aspect confirmat în 2017 când s-a prelungit licența de zbor. Fiecare zbor a fost aprobat de șeful Forțelor Aeriene. Planificarea în vederea efectuării vizitei medicale trebuia realizată de Statul Major al Forțelor Aeriene în calitate de angajator. Dacă angajatorul nu s-a preocupat pentru planificarea vizitei medicale este culpa angajatorului”, spune avocata comandorului.

Investigația procurorilor militari face însă și o victimă colaterală. Fostul medic șef al bazei militare de la Câmpia Turzii va fi judecat pentru acuzații de complicitate. Colonelului Marius Buiu i se reproșează că i-ar fi permis comandantului său să zboare pe supersonice, deși nu avea licența medicală validă. Chiar dacă dosarul comandorului Ouatu era clasificat la Statul Major al Forțelor Aeriene, la care doar șefii aviației militare aveau acces.

Colonel Marius Buiu, fost medic șef al Bazei 71 Câmpia Turzii: „Ce legătură are medicul său, medicii de la baza 71, că o persoană care este angajatul Forțelor Aeriene în forul superior Bazei 71 și care este numit comandant la Baza 71 zboară sau face anumite activități, când toate documentele militare, ordine militare cu caracter secret spun că poate să desfășoară acele activități? La baza 71 nimeni nu avea posibilitatea de a verifica un document cu privire la comandant. Nivelul de clasificare era superior, deci nu aveam acces la o asemenea informație”.

În acest proces, Statul Major al Forțelor Aeriene s-a constituit parte civilă.

spot_img
spot_img
spot_img