fbpx
spot_img
spot_img

Turda a adoptat Declarația de Reunire – la Câmpia Turzii nu e grabă

spot_img
spot_img
spot_img

De citit

spot_img
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -

Joi, 26 aprilie, orele 13:00, într-un cadru festiv, Municipiul Turda a devenit primul municipiu al județului Cluj care adoptă declarația de reunire cu Republica Moldova.

„Dorința de unire a fost și rămâne neștirbită de-a lungul veacurilor în conștiința românilor. Nutrind mai mult ca oricând speranța că nu peste mult timp, România și Basarabia vor deveni ceea ce au fost acum un veac o singură țară, un singur popor, cu năzuințe și limbă comună, sedimentate în leagănul Carpaților, Dunării și Mării Negre, suntem cu sufletul și fapta alături de românii de peste Prut.

Apreciem evenimentele istorice precursoare Marii Uniri – Declarația Sfatului Țării din 27 martie 1918, Hotărârea Congresului General al Bucovinei din 28 noiembrie 1918, Rezoluția Unirii de la Alba Iulia, Legile de ratificare a Unirii Transilvaniei, Bucovinei și Basarabiei, Tratatele de la Saint Germain, Trianon și Paris, prin care se confirma pe plan internațional unirea Basarabiei, Bucovinei și Transilvaniei cu România – drept fundamente clare și imuabile pentru determinarea de acțiuni responsabile ale politicienilor de azi, având ca scop proiectarea și realizarea reîntregirii naționale, în fapt, unirea Basarabiei cu țara mamă, România, căreia aceasta i-a fost smulsă în 1940 „fără referendum”.

Reînvierea spiritului național în anul centenar 2018 se poate materializa prin debutul unor negocieri între statul român și cel moldovean, stabilindu-se drept obiective reîntregirea națională și elaborarea unei declarații comune a celor două Parlamente de la București și Chișinău.

La 100 de ani de când înaintașii noștri au invocat dreptul istoric și dreptul de neam pentru realizarea Marii Uniri, iar Republica Democratică Moldovenească, prin Sfatul Țării, a hotărât la Chișinău unirea cu mama ei, România, (conform Actului Unirii din 27 martie 1918), noi, consilierii locali ai Consiliului Local al Municipiului Turda:

– în temeiul principiilor Actului Final al Conferinței pentru Securitate și Cooperare în Europa de la Helsinki din 1975, în baza dreptului internațional la autodeterminare al statelor;

– conștienți de necesitatea păstrării identității noastre naționale;

– atașați principiilor de solidaritate și unitate românească;

– determinați în conjugarea eforturilor pentru marcarea cu demnitate și bucurie a Centenarului Marii Uniri,

ne exprimăm acordul irevocabil pentru unirea României cu Republica Moldova, înțelegând oportunitatea istorică a reîntregirii și afirmării României ca membru egal în drepturi într-o Europă unită” este declarația rostită de edilul municipiului Turda, Cristian Matei.

De cealaltă parte a Arieșului, la Câmpia Turzii, atât PNL cât și PMP au depus proiecte de hotărâre pentru a adopta o astfel de declarație, însă primarul nu se grăbește să le pună pe ordinea de zi.

„Prioritare pentru mine sunt proiectele de atragere de fonduri, nu declarația de unire”, a spus Dorin Lojigan pentru RefleqtMedia.

sursa foto: turdanews.net

Comentarii

- Advertisement -
- Advertisement -

Alte articole

spot_img
spot_img
spot_img

Ultimele știri

Comentarii

%d bloggers like this: