Deși legile 52/2003, respectiv 544/2001 sunt în vigoare, iar aplicabilitatea lor este obligatorie, multe dintre primăriile de orașe sau comune „uită” să aplice prevederile celor două legi.
Având în vedere că se apropie votarea bugetelor locale de venituri și cheltuieli, am luat la întâmplare trei primării din județele Mureș, respectiv Alba, pentru a vedea cum au fost creionate bugetele celor trei localități.
Așadar, la Primăria Iernut, am căutat pe site-ul instituției proiectul de buget aferent anului 2018, însă din raționamente care țin strict de bucătăria internă a instituției, nu am găsit proiectul de buget.
Am găsit, în schimb, proiectul de buget din 2016, pe cel din 2014, dar bugetul din 2018 este absent.
În conformitate cu legea, instituțiile publice au OBLIGAȚIA de a publica proiectul de buget cu cel puțin 30 de zile înainte de adoptarea acestuia în Consiliul Local. Așa se face că orice cetățean al orașului Iernut are posibilitatea de a contesta adoptarea bugetului pe criterii care țin de lipsuri în transparența decizională.
O altă primărie verificată aleator de RefleqtMedia a fost cea a comunei Rimetea, unde site-ul lipsește cu desăvârșire. Astfel, în comuna în care 82% dintre cetățeni sunt de etnie maghiară, nimeni nu știe nici ce decizii se iau la Primărie, nici cum arată proiectul de buget, nici ce investiții are în vedere edilul rimetean.
În fine, ne-am uitat și pe site-ul primăriei Unirea, tot din județul Alba, unde deasemenea lipsește proiectul de buget aferent anului 2018, iar asta ne face să ne punem fireasca întrebare: voi, dragi cetățeni, știți pe ce se cheltuie taxele și impozitele pe care le plătiți?