fbpx
spot_img

Succes al deputatului PSD Cluj, Patriciu Achimaș Cadariu! Președintele, Iohannis, a promulgat planul național de combatere a cancerului

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Date:

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Share post:

În urmă cu câteva zile, președintele României, Klaus Iohannis, a promulgat Planul Național de Combatere a Cancerului.

Profesorul și deputatul clujean Patriciu Achimaș Cadariu este unul dintre inițiatorii Planului. Acesta a declarat într-o emisiune la BuzzNews.ro că normele de aplicare a Legii privind Planul Național de Combatere a Cancerului vor trebui elaborate de Ministerul Sănătății în 180 de zile. Camera Deputaților a adoptat această lege miercuri, 19 octombrie 2022 iar săptămâna aceasta ar trebui promulgată.

Printre obiectivele Planului Național de Combatere a Cancerului se numără:

Crearea unui fond de inovație în sănătate. Acest fond este veriga lipsă a sistemului de compensare din România. Fondul poate oferi pacienților acces la cele mai noi terapii, pentru afecțiuni fără alternativă terapeutică modernă și eficientă, după ce acestea au primit aprobarea de la Agenția Europeană a Medicamentului și până la includerea în rambursare prin actualizarea Hotărârii de Guvern nr. 720/2008. În alte țări europene precum Austria, Belgia, Franța, Germania, Italia Spania, Ungaria se oferă deja o șansă pacienților să obțină acces timpuriu la medicamentele inovatoare aprobate de Agenția Europeană a Medicamentului, înainte ca aceste produse să obțină decizia locală de evaluare pentru introducerea în sistemul de rambursare.

Standardizarea acordării consilierii specifice pacientului oncologic atât din punct de vedere al unui plan general de alimentație cât și din punct de vedere psihologic.

Standardizarea unui plan de informare și consiliere a aparținățorilor în vederea destigmatizării bolii și a reintegrării mai facile a pacienților în activitățile zilnice obișnuite.

 Crearea unei Strategii Naționale de Prevenție a NCDs și neutralizarea pseudo-științei din social media care a devenit o reală problemă de Sănătate Publică.  Dezvoltarea regională a principiilor de implementare a Strategiei de Prevenție și Educație a pacienților și alfabetizarea în domeniul sănătății a comunităților.

 Dezvoltarea de soluții concrete care ar putea îmbunătăți interacțiunea între centrele sistemului național de sănătate, inclusiv posibilele lor facilități de conectare în rețea.  Integrarea centrelor naționale de cancer în rețelele europene.

 Cuantificarea exactă a celor mai frecvenți factori de risc și favorizanți asociați cu apariția cancerelor.  Redactarea unui plan de informare asupra efectelor acestora.

Anual, în România, sunt tratați peste 137.000 de pacienți oncologici. Tot anual, 60.000 de pacienți oncologici ÎȘI PIERD VIAȚA.

Cele mai „letale” forme de cancer sunt cel pulmonar, cel de colon, cel de col uterin și cel de sân.

spot_img
spot_img
Bucur Ovidiu Adrian
Bucur Ovidiu Adrianhttp://refleqtmedia.ro/
Jurnalist, cu 14 ani de experiență. Specializat în investigații și articole de presă din domeniile: administrativ, politic, social
spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img
spot_img

Related articles

Stirea cititorului: Sunam ca disperatii la Electrica

Bună ziua români,de la ora 7,30 sunăm încontinu la Electrica și la tot felul de firme și la...

Mai multe stații TUP se suspendă!

Stimați călători, În această perioadă, se suspendă următoarele stații de pe direcția Turda Nouă - Micro III:- Stația Parc...

Hărnicie și celeritate: La UN AN de la acceptarea rechizitoriului, dosarul „Fete pentru Tenerife” bate pasul pe loc

Probabil cel mai complex dosar de crimă organizată instrumentat de Parchetul de pe lângă Judecătoria Turda în ultimii...

APIA dă drumul schemelor de ajutor

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a demarat eliberarea de adeverințe pentru solicitanții schemei de ajutor...
%d bloggers like this: