fbpx
Tuesday, May 30, 2023
spot_img
spot_imgspot_img
HomeANALIZĂStudiu TULBURĂTOR: 68% dintre români vor să-și îndoape copiii cu antibiotice!

Studiu TULBURĂTOR: 68% dintre români vor să-și îndoape copiii cu antibiotice!

spot_img

Rezultatele acestui studiu au fost făcute publice de către cel mai cunoscut și apreciat medic pediatru din România, doctorul Mihai Craiu.

Acesta a declarat că, deși în majoritatea cazurilor, copiii fac febră din cauza infecțiilor VIRALE, care nu sunt ameliorate de tratamentul cu antibiotic, ROMÂNII INSISTĂ SĂ-ȘI ÎNDOAPE COPIII CU ANTIBIOTICE, lucru fatal pentru sistemul imunitar al micuților.

„Mult înainte de pandemie prezentam la Congresul de Pediatrie Socială de la Cluj un studiu, efectuat în Compartimentul de Primiri Urgențe al INSMC, privind febra la copil și percepția părinților despre febră.
Foarte interesante răspunsurile părinților la acel moment…


Cam un sfert din părinții copiilor ce au venit la CPU pentru evaluarea febrei au primit un chestionar, după efectuarea triajului dar înainte de consultul medical propriu-zis.
Sunt curios cum ar arăta rezultatele dacă am repeta acum studiul?!


Cert este că două treimi (67.82%) din repondenți doreau să primească o rețetă pentru un antibiotic.
Febra la copil produce ingrijorare. Asta este normal. Dar antibioticul nu este mereu soluția.
În majoritatea cazurilor de boli febrile, la copilul cu vârstă mai mare de 3 luni, este “de vină” un virus – https://www.insider.com/guides/parenting/fever-in-children


Iar în bolile virale tratamentul cu antibiotice nu ajută deloc. Ba din contră… Ar putea produce probleme majore pe termen lung, cea mai îngrijorătoare fiind colonizarea cu germeni multirezistenți la antibiotice.
Circa 700.000 persoane mor anual din cauza infecțiilor cu germeni multirezistenți. Rezistența bacteriilor la antibiotice (AMR – Antimicrobial Resistance) este o problemă majoră de sănătate publică, fiind discutată la recenta întrunire a G7 de la Berlin – https://www.downtoearth.org.in/…/tackling-antimicrobial…
Dacă nu ne schimbăm perspectiva asupra utilizării antibioticelor și continuăm să le folosim fără motiv, în afara recomandărilor din Protocoalele și Ghidurile de Practică, vom crește până în 2050 la un număr de 10 milioane de astfel de decese/an, prin infecții cu germeni “speciali”.


Iar sumele cheltuite se vor ridica la o cifră uriașă – în jur de 4% din produsul intern brut, la nivel global.
Inainte de a solicita imperios o rețetă cu antibiotic, înainte de a accepta fără explicații o prescripție cu antibiotic, discutați cu medicul dvs. Despre opțiuni și alternative.
Un copil mic, febril, trebuie consultat. Iar dacă nu are semne generale de pericol (convulsii, somnolență marcată/comă, deshidratare, vărsături foarte frecvente și respirație extrem de dificilă) și nu are un deficit imun cunoscut, probabil nu are nevoie de o prescripție cu un antibiotic.
Cred că este cazul să schimbăm ceva acum, cât mai este posibil ”, a declarat medicul.

spot_img
spot_img
Bucur Ovidiu Adrian
Bucur Ovidiu Adrianhttp://refleqtmedia.ro/
Jurnalist, cu 14 ani de experiență. Specializat în investigații și articole de presă din domeniile: administrativ, politic, social
spot_img
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -spot_img
spot_img

Most Popular

%d bloggers like this: