Început cu ambiții și obiective mari, sezonul sportiv 2021-2022 se încheie cum nu se putea mai prost pentru cele trei mari cluburi ale Turzii.
Dezamăgiri, înfrângeri, scandaluri și acuzații – toate au fost servite pe tava suporterilor turdeni, în acest sezon care se încheie „horror”.
- ACS Volei Cristina Pîrv Turda – deși au debutat în Divizia A1 cu ambiții mari, cu transferuri de senzație și cu antrenor străin, diferența de valoare dintre cele două eșaloane competiționale ale voleiului feminin românesc și-a pus amprenta asupra evoluției voleibalistelor de la Turda.
La finele sezonului regulat, ACS Volei Turda ocupa penultima poziție a campionatului, cu 16 puncte – 5 victorii și 17 înfrângeri, 21 de seturi câștigate și 53 pierdute. Astfel, voleibalistele Turzii au intrat în play-out-ul pentru locurile 9-12.
Aici, din 6 meciuri jucate, au câștigat 2 – cu U NTT Data Cluj – ciuca bătăilor, și în rest au pierdut toate meciurile disputate cu contracandidatele la retrogradare, respectiv Dacia Mioveni și Știința Bacău.
La finalul play-out-ului, formația turdeană a retrogradat, cu 24 de puncte acumulate în 28 de partide, o medie de 0.85 puncte/meci.
- AHC Potaissa Turda – după ce, în sezoanele precedente, au fost vicecampioni și au jucat în Europa, în acest sezon lucrurile au luat-o înspre rău pentru echipa galben-albastră.
Înainte de Paști, când scriam despre sezonul negativ pe care îl au elevii lui Horațiu Gal, un coleg de breaslă „ne-a urecheat”, spunându-ne că AHC Potaissa Turda are șanse la locul 3. Uite că, acum, cu o etapă înainte de finele campionatului, sunt pe 5, fără NICIO ȘANSĂ la medalii.
Deși au bătut campioana, Dinamo, înfrângerea suferită la Minaur Baia Mare le-a frânt aripile „magnificilor”. Dacă vor bate Bacăul în ultima etapă, iar Minaur va învinge pe Steaua, turdenii vor urca pe poziția a 4-a.
Totuși, în materie de handbal, Turda are puncte în plus prin prisma evoluțiilor superbe realizate de copiii de la loturile de juniori. Acolo, atât fetele, cât și băieții, se bat pentru supremație.
- ACS Sticla Arieșul Turda
După înfrângerea suferită în deplasare, cu Avântul Reghin, ACS Sticla Arieșul Turda a retrogradat matematic, cel mai probabil, de pe ultima poziție a clasamentului.
În sezonul regulat, cu doar 15 puncte obținute în 18 etape, turdenii s-au clasat pe antepenultima poziție din clasament, însă dezastrul s-a produs în play-out.
Cu două etape înainte de finele play-out-ului, turdenii au 2 victorii, 0 egaluri și 6 înfrângeri, fiind ciuca bătăilor în Liga a 3-a. Desigur, problema a fost exacerbată și de mediul politic, prin prisma bugetului de care dispune clubul de fotbal – în valoare de 1.200.000 de lei/an.
În ceea ce privește echipele de juniori, sezonul 2021-2022 a fost primul în care ACS Sticla Arieșul Turda nu și-a înscris NICI ECHIPA A DOUA, și NICI JUNIORII REPUBLICANI în campionat – aspect negativ, pentru că periclitează rotația juniorilor și competitivitatea acestora.
- Dar … de ce nu se bagă mai mulți bani în sporturile care FAC performanță?
Clubul Sportiv ACS Viitorul Potaissa Turda, coordonat de Paul Aurel Cățănaș, face performanță la nivel de Karate Copii și Juniori, cucerind medalii pe la toate competițiile unde participă.
În mod normal, dacă ar beneficia de resurse financiare mai consistente ar fi cel mai bun club de Karate din România, lucru certificat chiar și de antrenori ai altor cluburi de karate!
De asemenea, Școala de Box Florin Brodi a adus la Turda o Centură de Aur, o Cupă a României, un Campionat Național, atât la juniori, cât și la seniori.
Cu toate acestea, antrenorul turdean nu beneficiază de resursele financiare necesare pentru a vitaminiza sportivii, pentru a le aduce un preparator fizic calificat sau pentru a participa, în condiții decente, la competiții interne și internaționale.
Comentarii