fbpx
HomeȘtiri din Câmpia TurziiȘtiați că... la Câmpia Turzii a fost raportată holera?
spot_img
spot_img

Știați că… la Câmpia Turzii a fost raportată holera?

- Publicitate -
spot_img

Un eveniment social tragic a avut loc la jumătatea secolului al XIX- lea, în Câmpia Turzii și anume o boală specifică vremurilor de atunci, holera. Consemnările despre viața socială a comunității la vremea de atunci erau făcute de preotul paroh, în cazul nostru preotul paroh greco-catolic, care consemna nasterile, cununiile, si decesele.

Citez,
,,…Un anume Petre Salagean, care ‚”au fost venit ca morariu in Ar.Gyeres’” , a murit la 25 iulie 1864, la 68 de ani, din cauza ca ‚”S-au umflat la fatia, cine stie dein ce cause.’”11.
O boala periculoasa, holera, este semnalata la Ghiris in 1864, din cauza careia a murit Maria, sotia lui Pantilimon Farkas.12
Va fi fost un caz trist si un exemplu trist de esuare morala la varsta inaintata moartea lui Macarie Gadalean, de 65 de ani,vaduv, care a trecut la cele vesnice in toamna anului 1864, preotul Vlassa neuitand sa semnaleze faptul ca decedatul ‚”Au fostu beutoriu mare, toata mosia si-au beut-o.’”13.
Ca un echilibru parca, al moralei celor trecuti ‚”dincolo’”, tot in 1864 murea Niculae Pintea, de 49 de ani, care ‚”Au fost un om foarte religios si bun, amicul parochului. De cand s-au nascutu au patimit de hectica, adeca le-au fost boala familiara.’” (familiala)14.
In primavara anului 1865 un alt eveniment zguduitor pentru obstea din Ghiris va fi fost sinuciderea Mariei, sotia lui Todor Urcan, in varsta de 40 de ani. Preotul noteaza la rubrica ‚”Feliul mortii’” ca ‚”S-au tipatu in fantana,’” si ca ‚”De volie buna s-au innecatu’” iar la rubrica ‚”Reflectii” noteaza ca ‚”Au fost o muliere superstitioasa.’”

Sursa
Direcţia Judeţeană Cluj a Arhivelor Naţionale (în continuare D.J.C.A.N.), Matricole parohiale de stare civilă, dosar 70/1, p.63
D.J.C.A.N., Prefectura judeţului Cluj, dos. 696/1849.
D.J.C.A.N., Matricole parohiale de stare civilă, dos. 70/1, p.97.
consemneaza Vasile Lechinta si Mircea Nicolae Nemes

Info preluate de la psiho-sociologul, Petre Pop

Comentarii

spot_img
- Advertisement -
spot_img
- Advertisement -

RefleqtMedia pe rețelele de socializare

2,851FansLike
562FollowersFollow
356SubscribersSubscribe

Citește

- Advertisement -

Ultimele știri

- Advertisement -

Comentarii

%d bloggers like this: