spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Spitalul Municipal Turda se apără, în chestiunea deciziilor Curții de Conturi

După ce, în mediul online, au apărut tot felul de informații și acuzații, referitoare la activitatea Spitalului Municipal Turda și la concluziile unui raport al Curții de Conturi Cluj, conducerea unității sanitare a remis un comunicat de presă.

Prin intermediul acestuia, conducerea Spitalului încearcă să facă lumină, cu privire la acuzațiile aduse în special de către reprezentanții opoziției turdene.

„Cu privire la  Decizia nr. 57/30.12.2020, respectiv a Raportului de follow-up inregistrat la Curtea de Conturi Cluj sub nr. CCCJ/2022-8051/19.01.2022 in urma actiunii de audit la Spitalul Municipal Turda, au fost intreprinse urmatoarele masuri:

 

  1. Inregistrarea în contul de 212 „Clădiri,” a contravalorii unor lucrări efectuate în cadrul obiectivului „RK – Reabilitare Pavilion central la Spitalul Municipal Turda”, a fost corectata prin reflectarea valorii in contul 231 ‚,Active fixe corporale in curs de executie” .

 

 

 II.1. Cu privire la proiectul de modernizare, Reabilitarea Pavilionului central la Spitalul Municipal Turda, precizăm că  pe rolul instanțelor de judecată sunt în desfășurare litigii privind recuperarea sumei de 8.639 lei, cauza împotriva societății ACSA S.A. aflându-se în faza apelului. Menționăm că pentru acest dosar a fost stabilit termen de judecată la data de 29.03.2022.

 

Conducerea spitalului a emis Deciziile cu  nr. 24 din 21.01.2022 si 55 din 18.02.2022 privind constituirea comisiei de efectuare a masuratorilor pentru extinderea lucrarilor executate avand termen de finalizare  30.04.2022.

 

De asemenea, au fost invitati constructorul si dirigintele de santier in vederea efectuarii masuratorilor, independent de masuratorile efectuate de spital.

 

II.2 In urma verificarii lucrarilor executate de catre SC. HEMELY SRL, Spitalul Municipal Turda a recuperat suma de 3.557,48 lei datorata in baza contractului nr. 14987 din 07.12.2017 inclusiv majorarile de intarziere in suma de 1.217 lei.

 

Extinderea verificarii lucrarilor executate de SC. HEMELY SRL, a fost finalizata fara a se constata diferente achitate in plus fata de proiect.

 

  • Masurile de la punctul II nu au fost indeplinite in totalitate deoarece extinderea verificarilor si efectuarea masuratorilor presupunea prezenta fizica in spital. Astfel, pentru a elimina riscul imbolnavirii persoanelor care efectueaza verificarile, precum si pentru a evita raspandirea virusului SARS CoV-2 prin respectarea Ordinului nr. 55/2020, s-a luat decizia ca masuratorile asupra lucrarilor efectuate de SC ACSA SA si SC HEMELY SRL, sa inceapa imediat ce conditiile sanitare permit acest aspect.

 

    III. In ceea ce priveste sumele reprezentand contravaloarea serviciilor medicale asigurate pacientilor spitalizati carora le-au fost aduse  prejudicii sau daune sanatatii de catre alte persoane, la nivelul spitalului exista o evidenta a lor extracontabila, pe numele persoanelor vatamate, nu a celor vinovate de producerea prejudiciilor sau daunelor sanatatii lor. Inregistrarea in evidentele contabile a sumelor reprezentand vatamari corporale se facea in momentul identificarii persoanelor vinovate. Auditorii Curtii de Conturi la verificarea din 2015 ne-au solicitat inregistrarea acestor sume in evidentele contabile, ele insa nu au putut fi incasate in totalitate astfel au ajuns la termenul de presriptie cu toate ca pentru recuperarea acestor sume au fost facute demersuri impreuna cu societatea de avocatura care a formulat notificari catre sectiile de politie aferente, pentru dosarele inregistrate la instantele de judecata, au fost depuse cereri de constituire parte civila. Cu privire la demersurile efectuate, o parte dintre sume nu au fost recuperate, avand in vedere faptul ca o parte dintre dosare au fost clasate, in unele dintre dosare nu a fost identificata persoana responsabila pentru producerea vatamarilor, iar in alte dosare nu s-a putut stabili vinovatia autorului. De asemenea, o parte dintre notificarile transmise s-au reintors la expeditor avand in vedere faptul ca adresele comunicate de catre pacienti/apartinatori in CPU erau eronate sau plicurile nu au fost ridicate de catre destinatari.

 

  1. Situatia acordarii stimulentului de risc a fost corectata in timpul verificarii, iar astfel

nu au fost efectuate plati pentru stimulentul de risc decat pentru angajatii care au interactionat direct cu pacientii infectati cu SARS CoV-2.

 

 

 

Cu considerație,

Conducerea Spitalului Municipal Turda”, se arată în comunicatul de presă.

spot_img
spot_img
spot_img