spot_imgspot_img

Somodi – cozonacul UNICAT care se prepară, de sute de ani, lângă Turda

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

Veche de peste trei sute de ani, reţeta presupune faptul că în loc de nucă sau cacao, în cozonac se pune scorţişoară. Reţeta este transmisă din generaţie în generaţie şi este păstrată cu sfinţenie de localnici.

Rimetea (județul Alba) este singura localitate din ţară unde se prepară, cu prilejul sărbătorilor religioase, cozonacul „Somodi“.

Rimetea (atestată documentar la 1257) a avut o perioadă înfloritoare în vremea Imperiului Austro-Ungar. În localitate au locuit foarte mulți secui care au îmbogățit gastronomia locului cu o mulțime de specialități delicioase. Din Evul Mediu și până în 1876, Rimetea a făcut parte din Scaunul Secuiesc al Arieșului.

Femeile din Rimetea prepară, de generații, cozonacul „Somodi“ pentru sărbătorile de Crăciun, de Paşti și uneori, în sezonul turistic, și pentru turiști. Istoria acestui torockói Somodi kalács este una veche.

Maghiarii de la Rimetea au păstrat rețeta din generaţie în generaţie, aceasta fiind singura localitate din România unde se prepară aceast produs tradiţional. Desigur, fiecare gospodărie are propria metodă de a aplica rețeta.

Ingredientele de bază pentru aluatul de cozonac sunt untul de casă şi zahărul amestecat cu scorţişoară.

Ingrediente pentru prepararea cozonacul „Somodi“:

500 g făină albă

o cană de lapte

2 linguriţe de drojdie-praf de drojdie proaspătă

200 g unt

300 g zahăr cu scorţişoară după gust

stafide

o linguriţă de sare

untură pentru ungerea vasului în care se va coace cozonacul

2 ouă

Aluatul clasic de cozonac cu unt se întinde pe masă, iar apoi se presară cu unt încălzit, chiar puţin prăjit. Tot prin presărare se pune scorţiţoară cu zahăr amestecate în părţi egale. Secretul constă în frământarea aluatului până când se desprinde de marginea vasului, altfel se rupe şi nu se întinde bine.

Se împleteşte cozonacul, după care se aplică din nou unt, zahăr cu scortişoară. Cozonacul răsucit trebuie să aibă formă de potcoavă. Vasul în care se coace este unul din ceramică groasă și glazurată.

După ce se aşează în vasul de lut uns cu untură, se pune în cuptor foarte bine încălzit.

Cozonacul se coace în cuptorul tradiţional, construit din cărămizi şi lut. Pentru că are o formă rotundă se taie în două şi apoi în felii sau în forma stelară şi se aşază pe masa de Paşti. Se serveşte după felul doi, sau la micul dejun cu lapte.

sursa: Alba24.ro

spot_imgspot_img
spot_img
spot_img

Related articles

LEOAICELE NOASTRE DE BRONZ 🥉

Fierbinți ca focul și curajoase ca legenda din care-și...

Minore violate lângă Cluj

O adevărată poveste de groază a fost descoperită de...

Curs de arme și muniții, organizat la începutul lunii noiembrie! 🔫🇷🇴

Cu entuziasm, organizatorii anunță începerea unui nou curs de...