11.6 C
Turda
Sunday, September 25, 2022
spot_img
HomeOPINIEEditorialSistemul e de cacat, spitalele sunt infecte si doctorii sunt spagari ......

Sistemul e de cacat, spitalele sunt infecte si doctorii sunt spagari … nu le luati voi locul?

Date:

spot_img
spot_img
spot_img
- Advertisement -

Stim, procedurile medicale par, de cele mai multe ori, greoaie si atunci cand ai o boala, o afectiune sau o urgenta, parca nu ai chef sa le urmezi, dar trebuie.

Trebuie pentru ca, daca nu o faci, risti sa devii parte din problema, risti sa fii unul dintre nesimtitii insuportabili, care degradeaza sistemul.

Stim, sistemul e – de cele mai multe ori- de cacat, iar doctorii sunt – de cele mai multe ori- niste rai in halate albe, care ne dau doctorii proaste si nu ne ajuta niciodata, decat daca le dai spaga… doar ca nu-i asa!

Incepem cu inceputul: din punct de vedere medical, tehnic si procedural, exista diferente clare intre Camera de Garda, Compartiment de Primiri Urgente si Unitate de Primiri Urgente, iar pentru fiecare dintre aceste unitati e necesar alt tip de pregatire a medicilor.

De la Turda si pana la Ludus exista o Camera de Garda, la Campia Turzii si doua Compartimente de Primiri Urgente, la Turda si Ludus.

In mod normal, Camera de Garda foloseste doar pentru tratarea bolnavilor internati, a caror stare se agraveaza sau se acutizeaza, precum si pentru stabilizarea hemodinamica si respiratorie a bolnavilor adusi de ambulante.

Ei bine, datorita faptului ca cel mai apropiat CPU se afla la Turda, multi oameni din Campia Turzii sau imprejurimi, atunci cand cred ca au o urgenta, iau cu asalt camera de garda.

Am folosit expresia “cred ca au o urgenta”, deoarece statistica si cazuistica ultimilor 5 ani demonstreaza clar ca peste 60% dintre pacientii care s-au prezentat voluntar la Camera de Garda nu necesitau interventie medicala de urgenta.

Chestia cu camera de garda este similara cu apelarea la 112 – in timp ce tu, care nu ai o urgenta, te prezinti la CG si doctorul, care daca nu te trateaza, se alege cu injuraturi si amenintari, deci trebuie sa te trateze, exista bolnavi pe sectie care pot intra in coma sau care pot chiar sa moara, apoi vin apartinatorii acelora si ghici pe cine dau vina… pe doctorul de garda care, ghici ce, nu si-a facut datoria.

Insa aici intervine si factorul psihologic: fiecare are durerile cele mai mari, urgenta cea mai urgenta si trebuie sa astepte cel mai mult la rand.

Deapre UPU ce sa mai vorbim, va plangeti ca sunteti primiti in UPU dupa 2-3 ore desi aveti “dureri cumplite”, dar in alea 2-3 ore,medicul din UPU resusciteaza un pacient cu stop cardiac, stabilizeaza unul cu hemoragie severa si il pregateste pentru operatie pe unul lovit de tramvai.

Dar stim, sistemul e de cacat, spitalele sunt infecte si doctorii sunt spagari … nu le luati voi locul?

Comentarii

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
%d bloggers like this: