spot_img

Simpozion extraordinar pe probleme de cancer, la Cluj Napoca

Date:

Share post:

Asociația Pentru Servicii și Comunicare în Oncologie (APSCO), afiliată Facultății de Sociologie și Asistență Socială de la Universitatea Babeș – Bolyai, va organiza pe 22 iunie 2018, de la ora 9:00 până la ora 17:00, la Cluj-Napoca, un atelier extraordinar cu doamna Profesor Lea Baider din Israel, unul dintre fondatorii psiho-oncologiei. Dânsa este psiholog clinician și psihoterapeut la Spitalul Hadassah din Ierusalim. Workshopul va avea loc în Sala de conferinţe a Hotelului Universitas UBB, Str. Plopilor, nr. 54, Cluj-Napoca.

Tema evenimentului este “Pacienții cu cancer în familie și cuplu”, bazat pe dovezi științifice și cazuri clinice. Atelierul de o zi este destinat specialiștilor psihosociali care lucrează în oncologie (psihologi, asistenți sociali, consilieri, pastori, etc.). Cancerul îl afectează nu numai pe pacient, ci și pe fiecare membru al familiei în parte. Cancerul afectează familia din punct de vedere emoţional, cognitiv şi comportamental, adesea schimbând rutinele zilnice, planurile de prezent și de viitor, sentimentele și intuițiile despre sine și despre ceilalți din cadrul familiei.

Familia contează în experiența cancerului. Conform Cartei albe privind îngrijitorii pacienților cu cancer (2017) elaborată de Coaliția Europeană a Pacienților cu Cancer (ECPC) și Eurocarers în prezent aproximativ 80% din îngrijirea persoanelor afectate de cancer în întreaga UE este oferită de către membrii familiei și alți îngrijitori informali. Cu toate acestea, familia însăşi este adesea profund afectată de boala oncologică. Cancerul amenință să separe pacientul de membrii familiei atât din punct de vedere emoțional, cât și fizic. Familia – și mai ales partenerul/partenera – nu pot fi priviți ca susţinătorii fireşti ai pacienților cu cancer, ci mai degrabă ca un sistem care are el însuşi nevoie de ajutor și sprijin.

spot_img

Subscribe

spot_img

Popular

More like this
Related

Metoda prin care poți benefica de analize medicale prin CAS fără să aștepți

Puțină lume știe, însă anumite categorii de pacienți pot...

Cu malpraxisul pe față – inițiativă excelentă a Colegiului Medicilor

Lucrurile se schimbă în bine, în ceea ce privește...

Ajută un student eminent să lupte cu o formă agresivă de cancer

O banală durere de măsea s-a transformat într-o luptă...
%d bloggers like this: