fbpx
HomeDEZVĂLUIRIȘi după ea, potopul ... partea I - scandal și conflict de...
spot_img
spot_img

Și după ea, potopul … partea I – scandal și conflict de muncă la Salina Turda

- Publicitate -
spot_img

Membri sindicatului angajaților de la Salina Turda intenționează să acționeze în instanță societatea, din cauza unor decizii luate de fostul director, Simona Maria Baciu.

Deși, în opinia lor, aveau dreptul la măriri salariale, Simona Baciu a refuzat să facă acest lucru – astfel că membri sindicatului au declanșat conflictul de muncă.

Vechiul contract colectiv de muncă  expira în noiembrie 2018. Fără un contract colectiv de muncă înregistrat la Inspectoratul Teritorial al Muncii nu poți da prime, sporuri, salarizări. LEGEA nr. 62/2011, Actualizata 2018, a dialogului social  spune clar la articolul  129 indice (2)  că „inițiativa negocierii aparține angajatorului sau organizației patronale”. La același articol, indicele următor, legea mai spune „Angajatorul sau organizația patronală inițiază negocierea colectivă cu cel puțin 45 de zile calendaristice înaintea expirării contractelor colective de muncă sau expirării perioadei de aplicabilitate a clauzelor stipulate în actele adiționale la contractele colective de muncă”. Mai departe, art. 128 indice (4) stipulează: „în cazul în care angajatorul sau organizația patronală nu inițiază negocierea, aceasta va începe la cererea scrisă a organizației sindicale reprezentative sau a reprezentanților angajaților, în termen de cel mult 10 zile calendaristice de la comunicarea  solicitării”, a declarat Ioan Mureșan – secretarul sindicatului, citat de TurdaInfo.ro

„A fost nevoie să cerem noi începerea negocierilor, de două ori, dar abia cu 10 zile înainte de expirarea vechiului contract colectiv de muncă  am fost anunțați să venim la negociere.  Doamna director a încercat să ne păcălească, ne-a cerut să fim de acord cu un act adițional de prelungire a vechiului contract de muncă.  Nu am fost de acord și am venit noi cu propunerea de a încheia un acord între sindicat și conducerea societății.  Noi am fost de acord să prelungim aplicarea contractului colectiv de muncă până la 28 ianuarie cu condiția ca, cel mai târziu în 15 ianuarie să semnăm noul contract colectiv de muncă.  Consiliul de Administrație ne-a solicitat să fim de acord să se facă o analiză profesionistă temeinică a sistemului de salarizare de la societate, ceea ce până în prezent nu a dorit nimeni să facă. Pentru că firma angajată să facă acest lucru a avut nevoie de o  anumită perioadă, au mai venit cu un termen,  așa că am fost de acord să prelungim până la  până la 28 februarie  2019”, arată secretarul sindicatului angajaților de la Salina Turda.

„În 27 februarie am fost chemat la negocieri, ni s-a prezentat grila de salarizare  iar noi am fost de acord întrucât prevedea măriri  substanțiale  ale veniturilor salariale pentru angajații noștri. Spre exemplu, una din prevederile  noului sistem de salarizare este că, la Salina Turda S.A., salariul minim este de 2200 lei lunar.  În aceeași zi am semnat contractul colectiv de muncă iar în 28 februarie, ultima zi a lunii,  acesta  putea fi înregistrat la Inspectoratul Teritorial de Muncă Cluj.  A fost înregistrat abia pe 1 martie, data la care acesta a fost și avizat favorabil de către respectiva instituție”, a mai declarat Ioan Mureșan pentru sursa citată.

Problema este departe de a fi tranșată, în ciuda demiterii Simonei Baciu din funcția de director general al Salinei Turda.

Comentarii

spot_img
- Advertisement -
spot_img
- Advertisement -

RefleqtMedia pe rețelele de socializare

2,851FansLike
562FollowersFollow
356SubscribersSubscribe

Citește

- Advertisement -

Ultimele știri

- Advertisement -

Comentarii

%d bloggers like this: