fbpx
spot_img
spot_img

“Sfântă tinerețe legionară” s-a cântat și la Câmpia Turzii

spot_img
spot_img
spot_img

De citit

spot_img
- Advertisement -

Fostul city-manager al Municipiului Câmpia Turzii, Petre Pop, a adus în atenția opiniei publice un subiect mai puțin cunoscut: Mișcarea Legionară de la Câmpia Turzii.

- Advertisement -
- Advertisement -

“Despre ,,Mișcarea Legionară” de la Câmpia Turzii
*o cronică a abuzurilor*

Și localitatea noastră a trecut prin perioade istorice dificile, care și-au lăsat amprenta asupra localnicilor din acele vremuri. Astăzi periplul nostru istoric se oprește la perioada 1941-1942, când rebeliunea legionară a făcut victime in rândul angajaților fabricii Industria Sârmei, a autorităților publice, sau a simplilor cetățeni.


Spre exemplu, în fabrică s-a constituit ,,Corpul Muncitoresc Legionar” o structura conflictuală ce îndemna tinerii muncitori la revoltă, au tipărit foi de propagandă legionară, în care au apărut caricaturi cu directorul fabricii ing. Ionel Floașiu, care era numit ,,Floastein”, sugerându-se ca ar fi de etnie evreiască, fapt ce a produs si un atentat asupra lui, trăgându-se noapte focuri de arma înspre locuința s-a din strada Mihai Eminescu. Motivul a fost că acesta nu era de acord cu folosirea corului uzinei la manifestările organizate de legionari… Un fapt ce mai trebuie menționat este acela că si membrii ai conducerii au aderat la mișcare, cum ar fi ing. Victor Ungureanu, chiar si notabilitățile vremurilor, soția prim-pretorului Barbu…

Iată câteva lucruri descoperite in notele informative ale ,,Serviciului Siguranței Statului”, SRI-ul acelor vremuri.

În baza ordinelor primite de la București, de la conducerea Prefecturii, începând din 24 septembrie 1940, politia Turda a trecut la eliberarea de armament pentru legionarii care pregătiseră rebeliunea ce va urma să aibă loc. În același timp, bande de legionari băteau oameni cinstiti, pașnici, muncitori, țărani, militari pentru niciun motiv, dacă nu se supuneau dispozițiilor lor. Așa ca deoarece nu a știut să cânte ,,Sfânta tinerețe legionară”, un ofiter de aviatie a fost crunt bătut de ajutorul comandantului legionar Coman Vasile, iar pentru motivul că fochistul de pe locomotiva de la Industria Sârmei, n-a vrut să-l transporte pe Coman și încă 7 ajutoare într-o localitate unde organizaseră o acțiune, acel fochist a fost crunt bătut, pus la stâlpul infamiei. În aceasi zi, după ce au primit armament, un grup de legionari s-au deplasat de la Turda cu mașina Prefecturii la postul de jandarmi din Câmpia Turzii, încercând să-l aresteze pe șeful poliției. Printre legionari mai fanatici se găsea și Ioan Dăncilă ce deținea o mare firma.
Tot în documente găsim că în Ianuarie 1942 au fost două execuții la Turda și Câmpia Turzii.

Interesantă a fost relatarea inginerului Mircea Ilian, care în acea perioada avea 17 ani. Citez: ,, Mă aflam la Câmpia Turzii, elev de liceu, când în dimineața de 22 Ianuarie 1941, de fruntași ai Mișcării legionare din localitate, încolonați și puși spre direcția Turda. La coloana noastră, în frunte, s-au postat lucrători de la Industria Sârmei, membri ai Corpului Muncitoresc Legionar. Când am ajuns la Turda, pe str. Stefan cel Mare, undeva în zona Manufactura de Porțelan și Gara Mare CFR ne-a întâmpinat o unitate militară bine înarmată. Ofițerul comandant a scos sabia și a ordonat sa ne oprim, noi, neluând în seama ordinul, acesta a dat ordin să fie încărcate armele și foc pe verticală executa imediat. Din acel moment frica a pus stăpânire pe toți, coloana s-a disperat, toți au plecat în direcțiile știute de ei și cu aceasta s-a încheiat ,,marșul triumfal spre Turda” al legionarilor din Câmpia Turzii.

Intr-o nota informativa nr. 45 a Serviciului de Siguranța Turda din 25 Februarie 1941, legionarii din Câmpia Turzii, prin cooperativă dau alimente în mod preferential.


Iar într-o alta nota informativă nr. 82 din 12 Iulie 1941, menționau activitate desfășurată sub acoperire a legionarilor din Câmpia Turzii. Că aici se întrunesc la cârciuma lui Moise Ilarie, înfocat legionar și fost comandant de cuib. La aceste întâlniri participând și Sârbu Porcilă Ilie, participant activ la rebeliune. Că la aceste întâlniri iau parte și tineri legionari de la Industria Sârmei.

*Materialul mai sus menționat este doar o cronică istorică a unor vremuri sociale dificile prin care a trecut comunitatea din Câmpia Turzii si își propune să aibă doar un caracter pur informativ și condamnă public acele abuzuri!

📷 foto 1941- imagini din timpul rebeliunii legionare”, a prezentat Pop pe rețelele de socializare.

Comentarii

- Advertisement -
- Advertisement -

Alte articole

spot_img
spot_img
spot_img

Ultimele știri

Comentarii

%d bloggers like this: