spot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Ședință dedicată Zilei Internaționale a Romilor, la Prefectura Cluj

În contextul sărbătoririi Zilei Internaționale a Romilor, în Sala Mare a Instituției Prefectului – Județul Cluj s-a desfășurat ședința de lucru a Biroului Județean pentru Romi din cadrul Instituției Prefectului județul Cluj.

Cu această ocazie, doamna Irina Munteanu, prefectul județului, a transmis următorul mesaj:

„De ziua Internațională a Romilor și Sărbătoarea Etniei Romilor din România, adresez tuturor cetățenilor români de etnie romă – La mulți ani cu sănătate, bucurie și pace!

Cu toții știm că romii au dat României un patrimoniu cultural imens, tradiții valoroase, mari personalități în domeniul culturii, artelor, dar și în domeniul sportului. Romii au excelat în domeniul muzica, fiind recunoscuți la nivel internațional și fiind modele demne de urmat, datorită talentului lor, dar și pentru că au transmis mai departe tradițiile și obiceiurile înaintașilor, cu respect și mândrie.

Perioada de sclavie a romilor a durat aproximativ 500 de ani, timp în care au fost proprietatea boierilor și a mănăstirilor. Sclavia romilor a fost abolită treptat în secolul al XIX-lea, începând cu anul 1843 și finalizându-se în 1856.

Cu siguranță mai sunt multe de făcut, drumul încă este lung, dacă vorbim despre marginalizare sau discriminare, însă niciun efort nu este în zadar, nici munca și eforturile administrațiilor locale, ale asistenților sociale și cu atât mai mult, cele ale personalului educațional, educația fiind piatra de temelie a fiecărei societăți.

Astfel că, merge înainte împreună în toate demersurile noastre și ale comunități rome, iar rezultatele nu vor conteni să apară.

Vorbesc astfel și din propria experiență profesională și prin prisma oamenilor excepționali, aparținând etniei romilor pe care i-au cunoscut.

La mulți ani și mult succes în toate aspirațiile voastre!”

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img