spot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_img
spot_imgspot_img

România de Ziua Europei: a doua cea mai rapidă evoluție economică după Polonia

Pe 9 mai s-au împlinit 20 de ani de la marea extindere a UE din 2004, România și Bulgaria urmând să intre trei ani mai târziu, în 2007. Un moment bun pentru a analiza evoluțiile spectaculoase ale indicatorilor României de la aderare încoace, scrie Cursdeguvernare.ro.  În ultimele două decenii, nivelul PIB-ului per capita a crescut puternic în majoritatea țărilor care au aderat la UE, iar în România și Polonia s-a dublat.

• Țara noastră a depășit anul trecut Ungaria la PIB-ul pe cap de locuitor (raportat la Paritatea Puterii de Cumpărare – PPC), ajungând la 78% din media UE 27 (față de 76% cât a avut Ungaria). 

• La începutul negocierilor de aderare, România avea cel mai scăzut PIB pe cap de locuitor: doar 26% din nivelul mediu al UE.

• Din 2007 încoace, România a primit peste 95 de miliarde de euro și a contribuit aproape 30 de miliarde de euro. La aceste sume se adaugă fondurile acordate prin PNRR.

• Tot în țara noastră s-a înregistrat cea mai mare creștere a salariilor nominale – sunt cu 225% mai mari. 

• Comisia Europeană atrage atentia însă că, deşi procentul persoanelor aflate în risc de sărăcie a scăzut de la 43% în 2015 la 30,4% în 2023, el rămâne printre cele mai mari din UE. 

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img