În urmă cu mai bine de 30 de zile, Primăria Turda a supus spre dezbatere publică un proiect de hotărâre privind rezonarea străzilor de pe raza municipiului.
După ce mai multe persoane (dar niciun consilier local) au adus modificări sau propuneri vizavi de rezonare, executivul turdean a pus pe ordinea de zi a ședinței de Consiliu Local, programată mâine, 27 decembrie, următorul proiect de hotărâre:
Final - proiect stabilire criterii zonareEi bine, după anunțarea ședinței de consiliu, reprezentanții opoziției locale, în special, consilierii USR, au propus amendamente, care au fost respinse ÎN BLOC de către comisiile de specialitate.
Astfel, atât USR Turda, cât și PMP Turda „au luat foc” contestând proiectul prezentat de inițiator.
Primul atac a fost lansat de PMP Turda.
„
Turdeni, știți ce vă aduce Moșul PNL Matei? Încă o mărire de impozite, prin rezonare! Merită să-i cântați o colindă!
Vă reamintim că aleșii PNL-UDMR au aprobat fără nicio împotrivire proiectul de hotărâre promovat de primarul PNL Matei Cristian, prin care s-au majorat impozitele pe proprietățile turdenilor cu circa 20%. Amendamentele PMP Turda, care a solicitat reducerea acestor taxe și impozite, având în vedere situația mai dificilă pe care o traversează cetățenii Turzii, a fost respinsă de majoritatea PNL-UDMR.
Pentru aducere aminte: https://www.facebook.com/pmp.turda/posts/267298478766624
Luni, când vigilența turdenilor este mai mică, după Crăciun, primarul PNL Matei Cristian vrea să majoreze încă o dată impozitele și taxele turdenilor, prin aprobarea unei noi zonări a localității. Proiectul a fost în dezbatere publică, iar PMP Turda a solicitat retragerea proiectului, pentru că are foarte multe lacune și greșeli elementare de aritmetică, fiind mai potrivită o discuție cu toate partidele și găsirea unor soluții cât mai corecte față de cetățeni și cât mai reale față de situația localității din teren.
Din nefericire pentru turdeni, primarul PNL Matei Cristian insistă pe încă o majorare de taxe și impozite, prin rezonarea localității, fără să țină cont de atenționările PMP Turda, care au arătat că proiectul are numeroase lacune, iar singurul scop este majorarea încă o dată a taxelor și impozitelor turdenilor, începând din anul 2022. De exemplu, locuitorii din Băi vor plăti impozite mai mari cu peste 200%, conform intenției primarului PNL Matei Cristian.
Pentru aducere aminte: https://www.facebook.com/pmp.turda/posts/271644704998668
Consilierii PMP Turda continuă să lupte pentru interesele și drepturile turdenilor și am depus azi un document care scoate în evidență multitudinea de date eronate care se regăsesc în proiectul de hotărâre, cu punctaje mincinoase în cazul mai multor străzi!
Am fost nevoiți să facem nu mai puțin de 59 de amendamente pentru corectarea unor greșeli de aritmetică (intenționate?!), prin care punctajul total al unor străzi era fals, iar acest lucru reiese la un simplu calcul aritmetic! În total, am descoperit 65 de străzi sau porțiuni de străzi cu date eronate! Poate sunt și altele…
Au fost și situații cu adevărat strigătoare la cer:
– strada Ponorel a fost băgată în zona B de impozitare, pentru că e stradă asfaltată, spune inițiatorul proiectului primarul PNL Matei Cristian, dar realitatea este cu totul alta! Strada este neasfaltată și este într-o stare jalnică! După calculul PMP, strada trebuie să fie introdusă în zona C de impozitare.
– străzile Panait Cerna, Castrul Roman, Duiliu Zamfirescu au fost încadrate în zona B, în urma unor calcule eronate la totalul punctelor. După amendamentele PMP Turda, ar trebui să fie trecute în zona C de impozitare.
– străzile Nicolae Iorga, Caisului, Izvor, Aleea Narcise-Nuferilor, Primăverii, Vasile Goldiș, Dr. Ioan Rațiu (0-69, impare), Frăgăriște (de la nr. 23, impare), Lăcrămioarelor, Lianelor, Liliacului, Narciselor, Nuferilor, Aleea Plopilor, au fost trecute eronat în zona A de impozitare, fiind cazuri în care diferența între punctajul menționat de inițiatorul proiectului (primarul PNL Matei Cristian) și realitate era și de 5 puncte! După amendamentele PMP Turda, străzile ar trebui încadrate în zona B de impozitare.
– strada Timotei Cipariu, o stradă neasfaltată din Turda Nouă, a fost încadrată de primar în zona A de impozitare, pe baza unui calcul eronat (oare au crezut că nu verifică nimeni?). În realitate, punctajul străzii este de zona C de impozitare.
– în schimb, am descoperit că strada Nicolae Teclu era trecută eronat în zona C de impozitare, fiind considerată neasfaltată (deși știm că primarul a asfaltat acea stradă, după ce și-a negociat votul primit). În mod normal, strada trebuie să fie în zona B de impozitare, după criteriile introduse de primarul PNL Matei Cristian. Criterii care sunt absurde, în multe cazuri…
Pe lângă sesizările de mai sus, am făcut și amendamente care vizau modificarea structurală a criteriilor de punctaj:
Propunem scoaterea unor criterii de acordare a punctajelor care sunt extrem de subiective și care creează situații greu de digerat, la o comparație simplă între străzi, încadrate în aceeași zonă sau având același punctaj, iar ulterior să se refacă situația calculelor.
Criteriile la care facem referire sunt:
– internet/telefonie (1 punct)
– piste de biciclete (1 punct)
– transport rutier (1 punct)
– zonă de agrement (3 puncte)
– zonă turistică (5 puncte)
Situații întâlnite conform datelor din Anexa întocmită de executivul Primăriei:
– strada Luptătorilor (neasfaltată, într-o stare jalnică) a fost punctată suplimentar pentru că este stradă în ”zonă de agrement” (+3 puncte)
– strada Decebal este punctată suplimentar fiind considerată în ”zonă de agrement” (+3 puncte)
– străzile Detunata, Fântânele și Frăsinetului sunt și ele străzi din ”zone de agrement” și au un +3 la punctajul pentru încadrarea zonală.
– Strada Mărului are +5 puncte, pentru că este în ”zonă turistică”
– Strada Toamnei are și ea +3 puncte, pentru că este în ”zonă de agrement”. La fel sunt și străzile Alexandru Ioan Cuza, Zambilelor și Zorilor.
– Strada Nucului are +5 puncte, pentru că este în zonă turistică
– Strada Timotei Cipariu (neasfaltată) are și ea +5 puncte, pentru că este ”zonă turistică”
– Strada Timotei Cipariu (Turda Nouă, stradă neasfaltată) este în zona A de impozitare, în schimb strada Dr. Ioan Rațiu sau strada G-ral Dragalina sunt în zona B, deși sunt asfaltate și mult mai centrale.
– Străzile Ion Opriș (lângă Materna) și Margaretelor (Poiana, cartier romi) sunt ambele în zona B de impozitare.
– Strada Petru Maior (neasfaltată) va fi în zona B de impozitare, la fel ca strada Cîmpiei (artera principală din Poiana).
Și altele.
Îi întrebăm pe colegii noștri: chiar credeți că astfel de situații fac parte dintr-o normalitate pe care o puteți accepta? Vom vedea la vot!
Solicităm votul consilierilor în acest sens.
Un alt aspect sesizat și propus spre corectare prin amendamentul PMP Turda:
Am constatat numeroase situații în care punctajul acordat unor străzi, pe criteriul Transport rutier/Transport în comun este subiectiv, fără să existe explicațiile necesare în cazul punctării sau nepunctării acestor criterii.
Exemplu: strada Primăverii are 1 punct la acest criteriu, în timp ce strada Traian nu are; strada Hațegului are 1 punct suplimentar la acest criteriu, dar străzile Fabricii și Dr. Ioan Rațiu nu au. Etc.
Propunem Consiliului Local ca punctajul (1 punct) să fie acordat doar în cazul în care există linie de transport public pe acea stradă, iar celelalte străzi să primească 0 puncte. În acest caz, rugăm refacerea punctajului (cu rugămintea să țineți cont de modificările anterioare, dacă e cazul).
Solicităm votul consilierilor.
Documentul depus de PMP Turda are nu mai puțin de 14 pagini, la care am muncit chiar dacă pentru unii sărbătorile înseamnă cu totul altceva.
Adrian Nap, președinte PMP Turda, consilier local: ”Cred că nu întâmplător primarul PNL Matei Cristian a pus această ședință de sărbători, sperând că nu vom avea timp să studiem documentele (cum face de obicei) și că totul se ba limita la un vor împotrivă, fără ca cineva să scoată la lumină falsurile pe care le conține rezonarea propusă. S-a înșelat! Noi am promis că vom fi în slujba turdenilor și așa am făcut! Ne-am sacrificat din timp, pentru a puncta toate situațiile absurde pe care primarul a vrut să le impună prin votul majorității PNL-UDMR. Dar turdenii au dreptul să știe adevărul, iar noi vom lupta pentru ca acest adevăr să fie cunoscut!”.
Sprijină și tu demersurile consilierilor PMP Turda, distribuind această postare. Abonează-te la pagina PMP Turda, urmărind ce inițiative mai avem în slujba cetățenilor, pe care încercăm să-i apărăm de majoritatea PNL-UDMR și de primarul PNL Matei Cristian, care cu o ură incredibilă vor să le majoreze taxele și impozitele locale, așa cum au majorat și tariful la apă, că aveam cea mai scumpă apă din țară!”, au transmis popularii.
De asemenea, USR Turda a contestat proiectul de rezonare a străzilor turdene.
„⚠️ Cadoul primarului Matei pentru turdeni: o rezonare a străzilor pentru creșterea impozitelor❗ Amendamentele USRPLUS Turda🔹️🔸️ în beneficiul cetățenilor au fost RESPINSE❗
⚠️ Mâine, 27 decembrie 2021, va avea loc ultima ședință ordinară de Consiliu Local din acest an, în care se va dezbate și vota proiectul de realocare a străzilor pe zone de impozitare, inițiat de primarul Matei. Străzile vor fi încadrate în 4 zone de impozitare, după un punctaj stabilit unilateral de primar și de aparatul său administrativ: zona A (minim 21 puncte), zona B (între 15 – 20 puncte), zona C (între 9 – 14 puncte) și zona D (între 0 – 8 puncte). Realocarea străzilor, așa cum este propusă de primarul Matei, va duce, împreună cu creșterea impozitelor deja aprobată de alianța PNL – UDMR🐇 și cu aplicarea ratei inflației, la o suplimentare cu 20% a impozitului pe care turdenii vor trebui să îl plătească în 2022❗ Criteriile stabilite de primar și de aparatul său realocării străzilor pe zone de impozitare sunt atât ARBITRARE (de exemplu: străzi vecine, una introdusă în zona de interes turistic, iar alta nu!), cât și INCORECTE cu realitatea (de exemplu: străzi care figurează cu trotuare pe ambele sensuri, deși nu le au, străzi care figurează ca fiind asfaltate, deși nu au văzut niciodată asfaltul etc.)❗
⚠️ USRPLUS Turda 🔹️🔸️ a propus o serie de amendamente la acest proiect, în perioada în care el s-a aflat în dezbatere publică, amendamente care veneau în sprijinul cetățeanului și care modificau în sensul realității criteriile bunului plac stabilite de primarul Matei. Toate aceste amendamente pentru turdeni au fost RESPINSE de comisia condusă de viceprimarul Daniela Pîrlea🐇❗
🤝 Ce am propus noi 🔹️🔸️pentru cetățeni și a RESPINS comisia Pîrlea:
🔷️ Eliminarea criteriului de punctaj (1 p) pentru servicii de telefonie/internet/TV, deoarece mulți cetățeni au aceste facilități tehnice prin satelit, nefolosind domeniul public pentru accesarea lor. Mai mult decât atât, pentru aceste servicii se plătesc taxe către stat prin abonamentul individual, aplicarea acestui criteriu ar însemna o formă dublă de impozitare a cetățenilor❗
Răspunsul comisiei Pîrlea: “criteriul nu face o diferență majoră”, deși punctul acordat te poate încadra oricând într-o zonă de impozitare superioară (de exemplu: 20 p înseamnă zona B, iar 21 p zona A❗).
🔷️ Eliminarea criteriului de punctaj pentru străzile neasfaltate (1 p), deoarece în Uniunea Europeană existența străzilor neasfaltate este inacceptabilă și ar trebui, mai degrabă, depunctate decât punctate la impozitare❗
Răspunsul comisiei Pîrlea: consideră că se cuvine o diferențiere a străzilor asfaltate (4 p) de cele neasfaltate (1 p). Păi, asta am spus și noi, doar că am propus 0 p pentru străzile neasfaltate prin eliminarea criteriului de impozitare.
🔷️ Aplicarea criteriului pentru transport public (2 p) doar pentru locuințele individuale și colective situate la cel mult 500 m de ruta sau stația de transport public (așa cum arată acum proiectul, oricine poate fi impozitat pe baza acestui criteriu❗).
Răspunsul comisiei Pîrlea: consideră nefondată această propunere.
🔷️ Introducerea unui criteriu suplimentar – “Lucrări de reabilitare/modernizare/construcție mai lungi de 3 luni”, cu valoare negativă (- 5 p) și reevaluare anuală, pentru străzile rămase mai mult de 3 luni pe an în stadiu de reabilitare, modernizare sau construcție, pentru a compensa disconfortul cetățenilor produs de aceste lucrări aproape interminabile și pentru a stimula administrația locală în a nu mai tolera abandonarea șantierelor din oraș❗
Răspunsul comisiei Pîrlea: consideră de neacceptat criteriul, prevalându-se de proiectele tehnice, contractele și termenele de execuție, legitimând în acest fel abandonarea șantierelor publice cu lunile sau anii, ca și obligativitatea turdenilor de a tolera la infinit noroiul de la poartă și ritmul de melc în executarea lucrărilor, plătind însă la timp impozite tot mai mari❗
🔷 ️Introducerea unui criteriu suplimentar – “Acces la parc public amenajat/loc de joacă” (1 p) pentru locuințele situate la cel mult 500 m de parcul public sau locul de joacă amenajat.
Răspunsul comisiei Pîrlea: consideră că acest criteriu este cuprins la “Zonele de agrement”, deși niciunde nu era definit ce înseamnă “zone de agrement”, cetățenii și consilierii locali din opoziție trebuind să ghicească asta…
🔷 ️Modificarea punctajului criteriului “Zone poluate”, de la – 1 p la – 3 p, pentru zonele intens poluate, având în vedere că poluarea reprezintă un factor major de diminuare a calității vieții și de reducere a speranței de viață❗
Răspunsul comisiei Pîrlea: consideră că – 1 p este suficient la punctaj, neglijând total poluarea ca risc major asupra vieții!
🔷️ Modificarea punctajului criteriului “Zone cu trafic greu”🚍, de la – 1 p la – 3 p, având în vedere poluarea, zgomotul, degradarea locuințelor și amenințarea asupra vieții pe străzile cu trafic greu și intens.
Răspunsul comisiei Pîrlea: consideră că – 1 p este suficient pentru străzile intens circulate de traficul greu (vezi Barițiu, Simion Bărnuțiu, Dragalina, Rațiu🚛), deși poluarea cu noxe este intensă, zgomotul infernal, locuințele tremură din fundații, iar pereții se crapă, salvarea ajunge cu întârziere din pricina traficului🚑, iar riscul de accident grav este major❗
⚠️ Dragi turdeni, am încercat să aducem în realitate această alocarea a străzilor pe criterii de impozitare. Din nefericire, în goana lor după cât mai mulți bani adunați de la turdeni, primarul Matei și administrația sa au uitat de transparență și onestitate, gândind și propunând criterii arbitrare, incorecte și ambigue în defavoarea cetățenilor❗
#DeMateială
#DeMântuială” au transmis USR-iștii.
Ba mai mult, consilierul local, Adrian Teban, a prezentat și o fotografie cu strada Ponorel.

Ședința de Consiliu Local Turda va avea loc mâine, 27 decembrie 2021, de la ora 13:00 și, deși incidența COVID-19 la Turda este sub 1 la mie, va fi în sistem online – fiind difuzată live (teoretic) de către Pagina de Facebook a Primăriei Turda.