spot_imgspot_img
spot_img

Rețeta săptămânii – Ciolan afumat, crestat, la cuptor

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_img

Dragi cititori, deoarece mâine e 1 decembrie, rețeta acestei săptămâni este legată ombilical de ciolan 🙂 

Așadar, am împrumutat o rețetă de la Savori Urbane și v-o prezentăm și dumneavoastră! Poftă mare!

Mancare traditionala germana, HaxeSchweinshaxeEisbeinStelze (in Austria) este un preparat care se gateste diferit in functie de zona din care provine. Este vorba despre ciolanul din fata/spate de la porc care se poate gati in mai multe feluri.

Ciolanul are o carne frageda si suculenta, invelita in piele cu un strat gros de grasime. Din pacate are si os destul de mare astafel incat carnea reperezinta doar 60% din masa unui ciolan. De aceea am ales un ciolan de 1 kg – am ramas cu 600 g de carne, grasime si sorici.

Sunt doua variante principale de gatire: in nordul Germaniei se foloseste ciolanul crud si afumat, produs aromatizat si tinut in bait care apoi se fierbe/coace, iar in sudul Germaniei si Austria se prelucreaza ciolanul crud (in general la grill sau in cuptor) (sursa)

Si garniturile difera in functie de zona. Se poate servi cu cartofi piure (Berlin), cu varza calita (Franken),  cu galuste (Knödel) sau cu cartofi copti.

Pentru aceasta reteta de ciolan afumat la cuptor am ales varianta din nordul Germaniei, folosind un ciolan crud si afumat pe care l-am copt apoi in cuptor, la functia grill.

Ciolan afumat la cuptor
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp Total
 
Portii: 2-4
Ingrediente – savoriurbane.com
  • 1 ciolan crud si afumat de cca. 1 kg (cu tot cu os)
  • 1 ceapa rosie
  • 1 ceapa alba
  • boabe de piper
  • boabe de ienupar
  • chimen
  • sare

 MOD DE PREPARARE CIOLAN AFUMAT LA CUPTOR

Se alege o oala incapatoare (sau o oala sub presiune – kukta). Ciolanul se fierbe in apa cu cele doua cepe si cu condimentele. Sarea este o problema delicata, nu pun niciodata de la inceput, doar dupa ce gust un pic. Depinde foarte mult de patul in care a fost tinut ciolanul. In general nu mai pun sare.

Ciolanul se fierbe circa 30 de minute, dupa care se scoate intr-o tava si se cresteaza soricul cu un cutit bine ascutit. Se seaza ciolanul intr-o tava si se introduce in cuptorul incins la 180 C. Fara ulei sau apa – asa, simplu, cum l-am scos din oala.

COACERE CIOLAN AFUMAT LA CUPTOR

Acest ciolan afumat la cuptor se coace la 180°, la functia grill, pe sina medie a cuptorului circa 30 de minute. Daca nu aveti cuptor cu grill, puneti ciolanul la 200° si mariti timpul de coacere, pana ce crusta devine rumena si lipicioasa.

Apa in care a fiert ciolanul nu se arunca. Este ideala pentru o ciorba de fasole uscata sau supa de fasole uscata sau chiar si pentru o ciorba de cartofi.

 

https://carierapeprimulplan.ro/index.php/inscriere-grup-tinta/spot_img

Related articles

VIDEO: Incendiu intenționat la Câmpia Turzii

Echipajul SVSU intervine chiar acum la un incendiu GRAV...

Consiliul Local Turda: O agendă încărcată pentru ședința din 26 august 2025

Consiliul Local Turda se reunește într-o ședință ordinară, online,...

Hoață la Câmpia Turzii! VIDEO

Atenție, proprietari de magazine, și nu numai! Am fost...

Cuplurile „de aur” ale Comunei Mihai Viteazu, premiate de administrația locală

Primăria comunei Mihai Viteazu, în numele comunității, adresează un...

Exercițiu de salvare din pereții Cheilor Turzii

Un nou exercițiu complex, parte a pregătirii medicale și...
spot_imgspot_img