16 C
Turda
Saturday, August 13, 2022
spot_img
HomeȘtiri Câmpia TurziiProiectul social-democraților câmpieni continuă cu deceniul

Proiectul social-democraților câmpieni continuă cu deceniul

Date:

spot_img
spot_img
spot_img
- Advertisement -

In anul centenarului Marii Uniti, PSD Campia Turzii a lansat proiectul intitulat “Campia Turzii – 100 de ani”.

Prin intermediul proiectului, echipa condusa de consilierul judetean, Petre Pop isi propune sa treaca in revista ultimii 100 de ani si impactul celor 10 decenii, de la Marea Unire si pana astazi, asupra societatii din Campia Turzii.

“De la început vreau să precizez că nu sunt de profesie istoric si nici relatările mele nu se pretind a fi documente istorice decât în măsura furnizării unor date si statistici colectate de la arhivele statului și din monografiile localității. Iar analizele sunt doar un punct de vedere sociologic, studiat si argumentat pe date concrete din anchete si interviuri.

Realizarea statului unitar român prin Marea Unire de la 1 Decembrie 1918, a fost un act politic deosebit de important si hotărâtor asupra vieții românești sub toate aspectele ei, economice, edilitare, sociale, culturale si spirituale.
Primul deceniu a însemnat o serie de măsuri imediate si necesare unirii propriu-zise cu Regatul României, cum ar fi instalarea administrației românești, constituirea gărzilor naționale menite să mențină ordinea si liniștea obștei, reforma învătântului, redenumirea localităților, cu nume românesti, preschimbarea numelor maghiarizate, acordarea de noi denumiri străzilor din Câmpia Turzii, cum ar fi strada Regele Ferdinand, strada Regina Maria etc.
Din punct de vedere statistic conform datelor cadastrale din anul 1921, Ghirișul avea atunci o suprafață de 2988 de iugăre si un număr de 364 de case, Sâncraiul avea 1896 de iugăre si 119 case.
Populația de atunci, conform recensământului din anul 1920 era astfel: 2754 de locuitori din care 1243 erau români, 982 maghiari, 15 germani, 514 alte etnii. Din punct de vedere religios în acea perioada majoritatea românilor fiind greco-catolici, doar un număr de 17 declarându-se ortodocsi si 86 catolici, (va urma).”, scrie consilierul judetean social-democrat, Petre Pop.

Comentarii

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
%d bloggers like this: