spot_img

Proiect USR pentru ca românii cu venituri mici să aibă acces la justiție

spot_img

Date:

Share post:

spot_img
spot_img

Parlamentarii USR de Cluj, deputata Oana Murariu și senatorul Cristian Bordei, împreună cu deputatul USR, Mihai Badea, au depus o inițiativă legislativă pentru garantarea liberului acces la justiție al românilor cu venituri mici, prin modificarea condițiilor ce trebuie îndeplinite pentru ca statul să acopere, total sau parțial, cheltuielile de judecată.

„Nu putem vorbi de acces la justiție când actuala legislație prevede că ești scutit de taxa judiciară de timbru dacă ai un câștig sub 300 de lei pe lună. Câți oameni mai câștigă sub 300 de lei pe lună? Cineva cu un venit peste 300 de lei, dar care de abia reușește să se întrețină, să-și ducă traiul de pe o zi pe alta, este obligat să plătească taxe judiciare de timbru care pot ajunge, în multe cazuri, la sume considerabile. Pentru a avea acces la justiție trebuie să le contești, iar pentru asta e nevoie de ajutor specializat, așa că totul ține de bani. Ridicând aceste praguri nu facem decât să creăm posibilitatea ca mai mulți cetățeni să se poată adresa justiției. Vrem să facem reformă în justiție și să degrevăm instanțele, dar în același timp dorim ca cetățenii să-și poată exercita dreptul de a se adresa justiției și de a avea parte de o soluție justă”, declară deputata USR Oana Murariu.

„Constituția prevede accesul liber la justiție al tuturor cetățenilor dar, în practică, valorile la care ajung astăzi taxele de timbru reprezintă un obstacol major pentru cei care doresc să-și caute dreptatea. Prin inițiativa noastră legislativă dorim să corectăm exact acest lucru prin actualizarea pragurilor de venit de la care se poate beneficia de ajutorul public judiciar în vederea plății taxelor de timbru. De asemenea am schimbat exprimarea acestor praguri din valoric în procentual pentru a evita ca peste câțiva ani pragurile să devină din nou inoperabile din cauza rămânerii în urma creșterii nivelului veniturilor”, declară senatorul USR Cristian Bordei.

Proiectul depus modifică OUG 51/2008 privind ajutorul public judiciar în materie civilă. Legislația acum în vigoare stabilește că statul acoperă integral cheltuielile de judecată pentru persoanele al căror venit mediu lunar pe membru de familie este, în ultimele două luni anterioare formulării cererii, mai mic de 300 de lei. În cazul în care venitul mediu lunar pe membru de familie se situează între 300 și 600 de lei, statul acoperă 50% din cheltuielile de judecată.

Or, pragurile de 300 de lei, respectiv 600 de lei au fost stabilite în anul 2008, când salariul minim brut era 540 lei, iar 1 euro era 3,5 lei, iar de atunci ele nu au mai fost modificate. Evident, din această cauză, foarte puțini cetățeni se mai încadrează pentru a beneficia de ajutor public judiciar.

Proiectul USR înlocuiește pragurile fixe cu valori procentuale din salariul minim brut: 25% pentru acoperirea integrală de către stat a cheltuielilor judiciare, respectiv 50% pentru acoperirea a jumătate din cheltuieli. În acest fel, vechile plafoane sunt aproape dublate și se asigură respectarea unui drept fundamental pentru o categorie defavorizată de cetățeni. În plus, prin înlocuirea sumelor fixe cu procent din salariul de bază minim brut pe țară se asigură actualizarea permanentă a criteriilor de acordare a ajutorului public judiciar, pe măsură ce cuantumul salariului de bază minim brut este ajustat prin hotărâre de Guvern.

Proiectul de lege și expunerea de motive, AICI.

Deputat Oana Murariu

Senator Cristian Bordei

Comentarii

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Related articles

Cod galben de FURTUNĂ în județele Cluj și Alba

Interval de valabilitate: 10 mai, ora 13 - 10 mai, ora 21Fenomene vizate: instabilitate atmosferică temporar accentuatăZone afectate:...

5.866 elevi din clasele a II-a, din județul Cluj, vor susține probele scrise din cadrul Evaluării Naționale la finalul clasei a II-a, sesiunea mai 2022

În perioada 10-12 mai 2022, la nivelul județului Cluj, 5.866 de elevi din clasele a II-a, dintre care...

A început proiectarea Spitalului Regional de Urgență Cluj

Câștigătorul licitației este Asocierea 3TI Progetti Italia – Ingineria Integrata S.p.A, Aduro Impex SRL, ATI Project SRL –...

În zona de munte a județului Cluj se fură lemne la greu

La data de 7 mai a.c., în jurul orei 15.30, polițiștii din cadrul Poliției orașului Huedin și cei...
spot_img

Accident, cu rănirea unei persoane, la Turda

La data de 12 martie a.c., ora 15:00, pe strada Argeșului din municipiul Turda a avut loc un accident rutier soldat cu rănirea unei...
%d bloggers like this: