fbpx
HomeȘtiri din Câmpia TurziiProfa mea de latină a ajuns în presa națională! Ego superbus sum...
spot_img
spot_img

Profa mea de latină a ajuns în presa națională! Ego superbus sum tuam esse discipulus

- Publicitate -
spot_img

Toate generațiile de a 8-a din Liceul Teoretic Pavel Dan, din 2000 încoace au învățat limba latină de la doamna profesoară, Carmen Moldovan.

„Salvette discipoli!” era salutul cu care ne întâmpina la fiecare oră de la tină pe care o aveam cu dânsa și, deși limba latină este considerată una moartă, apartenența poporului român la „ginta nobilă, latină” ne leagă ombilical, definitiv de această limbă extraordinar de melodioasă, de frumoasă și de interesantă.

În această săptămână, doamna Carmen Moldovan este protagonista unui interviu de excepție pe stirimed.ro, în care aceasta vorbește despre cât de provocator este pentru un dascăl să predea cursuri online, ce eforturi depune pentru a-ți ține pe elevi aproape de o materie veche de mii de ani și despre secretele vocației de profesor, în general.

ȘtiriMed: De ce ați ales să fiți dascăl?

Carmen Moldovan: Pentru mine, a fi dascăl e o profesiune de credință. Dintotdeauna, am simțit că am vocație pentru această profesie, am simțit că mi se potrivește latura didactică. Am ales să fiu dascăl, fiindcă am multe de oferit copiilor pe care îi formez, fiindcă în meseria aceasta nu te plictisești niciodată. Pe de o parte, mereu intervine ceva nou, neprevăzut ori simți nevoia de formare, de a progresa pe plan profesional.

Pe de altă parte, copiii îmi dau energie și îmi dau forța de a continua, de a merge mai departe. Poate nu o să mă credeți, dar am ales această profesie încă din gimnaziu, iar anii de liceu mi-au certificat convingerea că drumul ales îmi este potrivit.

ȘtiriMed: De ce ați ales să predați Latina? Trăim într-o lume în care copiii sunt îndemnați să învețe limbi străine moderne. Părinții dau bani mulți pentru lecțiile de Germană, Franceză, Chineză ale copiilor și, totuși, dumneavoastră ați ales să studiați o limbă care mai e de actualitate doar prin prisma unor cuvinte pe care le regăsim în limbile de origine latină.

Carmen Moldovan: Am ales să predau limba latină, deoarece e un domeniu complex în care mă regăsesc, e o disciplină a minții și a sufletului. Îmi amintesc cum prin clasa a X-a mi-am definitivat opțiunea pentru această specializare.

Pe atunci, eram fascinată că puteam descifra texte latinești, eram fascinată de istoria antică, de marile personaliăți ale lumii greco-romane, de miturile lumii, de etimologia cuvintelor și, bineînțeles, eram fascinată de gramatica limbii latine și de logica enunțului. Fascinația acesta a devenit mai târziu profesia mea, crezul meu.

A preda limba latină nu presupune doar a învăța declinări și conjugări, ci a dezvălui o lume, a oferi copiilor o perspectivă culturală, a lărgi orizontul lor cultural. În sprijinul afirmației mele, mi-aș permite să-l citez pe Academician Ioan-Aurel Pop : “Latina nu ne ajută să comunicăm între noi ca indivizi, dar ne ajută să comunicăm cu lumile și cu civilizațiile, ceea ce este infinit mai mult decât dialogul cotidian și decât nevoile curente. “, este doar un fragment al interviului pe care îl puteți citi în integralitatea sa aici

Personal, ca fost elev al doamnei, Carmen Moldovan, o felicit pentru cuvintele extraordinare expuse în interviu, dar și pentru activitatea deosebită în Liceul Teoretic Pavel Dan din Câmpia Turzii!

Comentarii

spot_img
- Advertisement -
spot_img
- Advertisement -

RefleqtMedia pe rețelele de socializare

2,851FansLike
562FollowersFollow
356SubscribersSubscribe

Citește

- Advertisement -

Ultimele știri

- Advertisement -

Comentarii

%d bloggers like this: