spot_img
spot_img

Primaria Mihai Viteazu – repetenta la transparenta decizionala

spot_img

Una dintre primariile din judetul Cluj despre care se scrie mai putin, spre deloc si care nu a mai fost de multa vreme obiectul unei investigatii mass-media este Mihai Viteazu.

Am decis, asadar, sa vedem cat de bine functioneaza institutia condusa de maghiarul, Zeng Janos si am aruncat o privire pe site-ul institutiei.

Nu mica ne-a fost mirarea cand am vazut lacunele legislative si administrative care apar pe site-ul institutiei.

In legea 52/2003 privind transparenta decizionala in institutiile publice se arata ca ”
Art. 6.
(1) In cadrul procedurilor de elaborare a proiectelor de acte normative autoritatea administratiei publice are obligatia sa publice un anunt referitor la aceasta actiune in site-ul propriu, sa-l afiseze la sediul propriu, intr-un spatiu accesibil publicului, si sa-l transmita catre mass-media centrala sau locala, dupa caz. Autoritatea administratiei publice va transmite proiectele de acte normative tuturor persoanelor care au depus o cerere pentru primirea acestor informatii.
(2) Anuntul referitor la elaborarea unui proiect de act normativ va fi adus la cunostinta publicului, in conditiile alin. (1), cu cel putin 30 de zile inainte de supunerea spre analiza, avizare si adoptare de catre autoritatile publice. Anuntul va cuprinde o nota de fundamentare, o expunere de motive sau, dupa caz, un referat de aprobare privind necesitatea adoptarii actului normativ propus, textul complet al proiectului actului respectiv, precum si termenul limita, locul si modalitatea in care cei interesati pot trimite in scris propuneri, sugestii, opinii cu valoare de recomandare privind proiectul de act normativ.
(3) Anuntul referitor la elaborarea unui proiect de act normativ cu relevanta asupra mediului de afaceri se transmite de catre initiator asociatiilor de afaceri si altor asociatii legal constituite, pe domenii specifice de activitate, in termenul prevazut la alin. (2).
(4) La publicarea anuntului autoritatea administratiei publice va stabili o perioada de cel putin 10 zile pentru a primi in scris propuneri, sugestii sau opinii cu privire la proiectul de act normativ supus dezbaterii publice. ”

Ei bine, desi in ultimii 8 ani, Primaria Mihai Viteazu din judetul Cluj a elaborat zeci de acte normative, pornind de la taxele speciale, la bugetele de venituri si cheltuieli, pe site-ul institutiei NU APARE NICIUN ANUNT DE ELABORARE A UNUI ACT NORMATIV.

Totodata desi aceeasi lege spune ca “Participarea persoanelor interesate la lucrarile sedintelor publice se va face in urmatoarele conditii:
a) anuntul privind sedinta publica se afiseaza la sediul autoritatii publice, inserat in site-ul propriu si se transmite catre mass-media, cu cel putin 3 zile inainte de desfasurare;
b) acest anunt trebuie adus la cunostinta cetatenilor si a asociatiilor legal constituite care au prezentat sugestii si propuneri in scris, cu valoare de recomandare, referitoare la unul dintre domeniile de interes public care urmeaza sa fie abordat in sedinta publica;
c) anuntul va contine data, ora si locul de desfasurare a sedintei publice, precum si ordinea de zi. ” dar si ca “Minuta sedintei publice, incluzand si votul fiecarui membru, cu exceptia cazurilor in care s-a hotarat vot secret, va fi afisata la sediul autoritatii publice in cauza si publicata in site-ul propriu. “, fireste ca pe site-ul Primariei Mihai Viteazu nu apare niciun astfel de anunt.

In ceea ce priveste rapoartele anuale privind transparenta decizionala, pe care primariile sunt obligate sa le publice, nu mai e nimic de spus, in contextul in care primarul de pa Mihai Viteazu isi publica pe site-ul institutiei raportul anual de activitate din anii 2006 si 2008.

Dar oare de ce? Ce are Zeng Janos de ascuns?

Veti afla in curand, numai de pe RefleqtMedia

spot_imgspot_img
spot_img
spot_img

Ultimele știri

Mentalitate pur-românească: înainte o țigară canceroasă, apoi tratament pulmonar

O situație incredibilă se propagă, deja, de prea multă...

Cod galben de ceață în zona Turda – Câmpia Turzii! Se poate forma ghețuș și polei

Administrația Națională de Meteorologie a remis, în această dimineață,...

Newsweek: Ovidiu Vancea era REABILITAT și AVEA DREPT DE PRACTICĂ

Website-ul de știri, Newsweek, este primul organ de main-stream...

2.7 milioane de lei, prin PNRR, vin la Turda

Astăzi, Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Attila Cseke,...
spot_img

Newsletter

spot_img

Descoperă!

EXCLUSIV: 4 oameni DAȚI AFARĂ de la MMM Autoparts

RefleqtMedia a fost singura instituție de presă din zonă...

Tania Drevar și familia ei transmit mesaje de mulțumire vouă, celor care sunteți alături de ea

Drama asistentei de la Ambulanța Câmpia Turzii, Tania Drevar,...

Stirea cititorului: Angajatii de la Profi Campia Turzii arunca ambalajele pe jos

"Un cetatean din Campia Turzii ne-a trimis o serie...

Mesaj de felicitare a edilului, Cristian Matei, pentru CyberPunk Robotics

După ce echipa de robotică de la Colegiul Național...

Femeie de 36 din Frata este dată dispărută

O femeie în vârstă de 36 de ani, din...
spot_img
spot_imgspot_img

EXCLUSIV: ABUZ al Primăriei Câmpia Turzii! Refuză să răspundă unei solicitări, ascunzând informații VITALE!

Având în vedere informațiile și zvonurile privind unele achiziții publice și lucrări edilitare realizate de Primăria Câmpia Turzii, RefleqtMedia  a demarat o investigație jurnalistică pentru...

Pizzeria Italiana da Mario Crolla si-a reinceput activitatea

In urma cu o ora, cea mai serioasa si apreciata pizzerie din Campia Turzii, Pizzeria Italiana da Mario Crolla, a anuntat ca isi reia...

Acțiune a polițiștilor din Câmpeni

Polițiștii din Câmpeni au depistat și sancționat peste 50 de șoferi care au circulat cu viteză peste limita legală. Au fost aplicate amenzi de...
WordPress Cookie Notice by Real Cookie Banner
%d bloggers like this: