spot_img
spot_imgspot_img
ANALIZĂPrețurile la apartamentele de vânzare și chirii au înregistrat nivele record în...

Prețurile la apartamentele de vânzare și chirii au înregistrat nivele record în Cluj

Creșterile de prețurile în imobiliare nu mai contenesc. Și în luna august, în municipiul Cluj s-a înregistrat o evoluție pozitivă de prețuri, după ce în luna iulie numărul de tranzacții a crescut cu mai bine de 10% față de luna anterioară. 

Se confirmă încă o dată regula, potrivit căreia după o lună în care tranzacțiile se deblochează, în luna următoare, prețurile mai cresc, la rândul lor, încă un pic.  

După ce în luna iulie tranzacțiile au crescut cu +12,92%, potrivit ANCPI, proprietarii au cerut prețuri la apartamentele de vânzare cu +1,7% mai mari în luna august! 

Astfel, Indicele Blitz sau prețul  mediu pe metru pătrat la apartamentele de vânzare pe Cluj și vecinătăți înregistrat de baza de oferte a companiei Blitz, în luna august 2023, a marcat un nou nivel record pe anul 2023, și anume o medie de 2.272 Euro/ mp

Acesta este cel mai ridicat nivel de preț, înregistrat în municipiul Cluj, în ultimii ani. Recordul anului trecut a fost înregistrat de Blitz în decembrie la o valoare de  2.269 Euro/mp, recordul din anul acesta devansând recordul anului trecut cu +0,13%. 

Creșterea trimestrială a fost  cu+1,97%, iar față de începutul anului, prețurile au crescut cu +4,94%. Comparativ cu prețurile din august anul trecut, prețurile lunii august curent sunt mai mari cu +6,32%. 

Pe segmentul de chirii, în plin sezon al chiriilor, prețurile au urcat cu +5,41%, față de luna anterioară, până la valoarea de 526 Euro/lună.  

Apartamentele de vânzare mai scumpe 

Prețul mediu pe municipiu a crescut, iar mediile pe cartiere au fost, de asemenea, în creștere.

Cariere cu prețuri sub 1.500 de Euro/mp au mai rămas doar Apahida și Florești. Prețurile au crescut în Apahida, cu +2,47%, până la un preț mediu de 1.288 Euro/mp, iar în Florești, cu +1,98% până la nivelul de 1.392 Euro/mp. 

În cartierele cu prețuri medii (1.501 – 2.000 Euro/mp), cum ar fi în Baciu, prețul mediu a crescut cu +6%, până la nivelul de 1.520 Euro/mp, în Dâmbul Rotund, cu +1,22%, până la 1.827 Euro/mp, iar în Iris, prețurile au crescut cu +4,98%, până la 1.898 Euro/mp.

Astfel în toate cartierele accesibile din Cluj cu prețuri sub 2.000 de Euro/mp, prețurile au fost în creștere.  

În cel de-al treilea eșalon de cartiere, cu prețuri de peste 2.001 Euro/mp,  pe segmentul celor mai scumpe 3 cartiere Centrală, Plopilor și Sopor, prețurile au scăzut puțin în zona Centrală cu -2,22, până la 2,648 Euro/mp. 

În celelalte două prețurile au crescut, respectiv în Plopilor cu +10,73%, până la valoarea de 2.786 Euro/mp, iar în Sopor, creșterea a fost cu +17,05%, până la valoarea de 2.876 Euro/mp.

În restul cartierelor prețurilor au variat între 2.011 Euro/mp în Someșeni și 2.605 Euro/mp în Andrei Mureșanu. 

Chirii mai mari în Cluj 

Și apartamentele de închiriat au fost pe creștere, chiriile înregistrând o valoare de  526 Euro, fiind cu +5,41% mai mari față de nivelul lunii anterioare. 

Prețurile au crescut în cariere precum Florești (cu +6,38%), până la 317 Euro, Mănăștur (cu +29,55%), până la 456 Euro, Mărăști (cu +42,39%) până la 655 Euro și Gheorgheni (cu +15,13%), până la 685 Euro. 

Chiriile au scăzut în schimb în Zorilor (cu -1,68%), până la 467 Euro și în zona Centrală cu  -5,34%, până la 585 Euro. 

Experții imobiliari sunt de părerea că în luna august, prețurile și-au continuat cursul de creștere stabilit încă de la sfârșitul anului trecut, devansând prețurile de acum un an cu aproape 7% și stabilind un nou preț record al anului 2023. 

În timp ce prețurile la apartamentele de vânzare au fost în creștere, chiriile au fost la fel pe creștere, înregistrând de asemenea chirii record. 

- Advertisement -spot_img
spot_img

More From RefleqtMedia

2 – 6 octombrie – Săptămâna conștientizării importanței donării de plasmă

Terapiile bazate pe plasmă sunt singura opțiune de tratament...

Efectele măsurilor fiscale, prin ochii mediului de afaceri

După ce Ministerul Finanţelor a publicat, marți, Proiectul de...

De ce bagă Pentagonul sute de milioane de euro la Câmpia Turzii

Sute de milioane de euro la Câmpia Turzii -...

Copilul tau se drogheaza cu funny gas? Iata cum vei sti sigur

Atenție părinți și bunici. 𝐂𝐮𝐦 ș𝐭𝐢ț𝐢 𝐜â𝐧𝐝 𝐜𝐨𝐩𝐢𝐥𝐮𝐥 𝐬𝐞...

Care sunt cei mai de succes bărbați din România în 2023?

Pentru că în  fiecare an, pe data de 19...

Cum s-au jucat guvernele cu Noul Cod Fiscal: sute de modificări, mai puțini bani

554 de modificări fiscale au făcut autoritățile în ultimii...

Scumpirea rechizitelor pune presiune pe salariile parintilor

Începerea noului an școlar înseamnă, pentru cei mai mulți...

Care-ai, vere, o eșarfă tricoloră, să i-o dăm lu’ Ciortea?

Dragi cititori, am trăit s-o vedem și pe asta!...
- Advertisement -spot_img
spot_img
spot_img
%d bloggers like this: