spot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Potop pe capul consumatorilor de legale – PSD vrea să-i bage în pușcărie

spot_img

Pentru a încerca să găsească o opreliște consumului de droguri în rândul minorilor, care pare să fi scăpat de sub control, doi parlamentari PSD au depus un proiect de lege pentru modificarea Legii nr. 194/2011 și Legea Educației Naționale nr.1/2011.

Practic, prin demersul lor, cei doi deputați PSD intenționează ca ȘI consumatorii de legale să fie la fel de aspru pedepsiți precum cei care le prepară și le distribuie.

„Spre exemplu, la Legea nr 194/2011, la articolul 2, lit. b, operator este și cel care deține droguri, nu doar cel care efectuează operațiuni de fabricare, producere, tratare, sinteză, extracții, condiționare, distribuire,punere în vânzare, plasare pe piață, livrare, procurare, ambalare, transport, stocare depozitare sau manipulare. 

De asemenea la articolul 16, (1), pedeapsa cu închisoarea pentru operatorii care știu și efectuează operațiuni cu produse psihoactive se modifică de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă la închisoare de la 2 la 7 ani și interzicerea unor drepturi. 

Mai mult, la persoanele care fac operațiuni cu produse despre care trebuia sau putea să prevadă că sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive vor face  de la 1 la 5 ani și nu cum este prevăzut acum în lege, de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.

Și la articolul 17, potrivit modificărilor propuse, persoanele care disimulează că produsele psihoactive sunt autorizate și le vând constituie infracțiune și riscă pedepse cu închisoare de la 2 la 7 ani, nu cât este acum, de la un an la 5 ani.”, scrie Gazeta de Cluj.

Potrivit Agenției Naționale Antidrog (ANA), consumul de droguri este cel mai des întâlnit în rândul tinerilor cu vârsta între 15 și 34 de ani. 

În ceea ce priveşte decesele cauzate de consumul de droguri, pe parcursul anului 2019, au fost înregistrate 45 cazuri de decese direct asociate consumului de droguri. 

Dependența unui tânăr față de droguri afectează atât relația de familie, cât și cu prietenii, iar cu cât își administrează mai devreme substanțe care le modifică starea de spirit, cu atât riscul de a deveni dependente pe viitor este mai mare. 

 

spot_img
spot_img
spot_img