spot_img
spot_img

Petre Pop va prezinta 10 lucruri interesante despre Municipiul Campia Turzii

spot_img

10 LUCURI DESPRE CÂMPIA TURZII
Descoperă 10 lucruri interesante pe care trebuie să le ști despre Câmpia Turzii.

1. Cele mai vechi dovezi ale prezenței omului pe aceste meleaguri datează din Neoliticul timpuriu (6500-3000 î.C.). Aceste urme constau din obiecte de piatră cioplită, descoperite pe malul stâng al Arieșului, între Valea Sărată și CERCON Arieșul S.A. (fosta “Industria de Lut S.A.”).

2. Din epoca timpurie a bronzului (1900-1700 î.C.) datează un mormânt tumular, descoperit in zona stației de transformatoare electrice și a racordului CFR dintre Turda și Războieni, cercetat parțial în 1967. Mormântul are dimensiuni apreciabile (diametrul maxim cca 50 m, înălțimea cca 2 m), acoperă o groapă mortuară (în care s-a găsit scheletul unui bărbat înalt si robust) și a fost atribuit unor triburi de păstori nomazi, originari din stepele nord-pontice, fiind un unicat în Transilvania.

3. Cea mai veche informație scrisă și păstrată despre Câmpia-Turzii se referă la satul Ghiriș-Sâncrai și se află într-un document redactat în anul 1219 de cancelaria regală a Ungariei.

4. Bisericile românești (din lemn sunt atestate documentar pentru prima dată in anul 1733 (Ghiriș-Sâncrai) și 1750 (Ghiriș-Arieș), dar construcția lor se presupune că a fost mai devreme.

5. În anul 1873 se dă în funcțiune linia ferată Războieni – Ghiriș-Arieș – Cluj. Calea ferată Câmpia Turzii-Turda s-a inaugurat la data de 19 iunie 1885.

6. In anul 1879 se construiește o nouă școală românească în Ghiriș-Arieș, pe fundația unei școli mai vechi, azi Muzeul Prima Scoala Romaneasca

7. In anul 1920 se construieste Sc Industria Sarmei SA

8. Primul director român al fabricii Industria Sarmei este ing. Ionel Floasiu.

9.Statuia din fata Palatului Cultural I Floasiu reprezintă un muncitor metalurgist, care a fost luat ca model si a muncit in uzina pe nume Crișan.

10. În anul 1971 Campia Turzii a fost vizitata de Zang Ze Min, ministrul Industriei Grele din China care ulterioar a ajuns presedintele Chinei.

spot_imgspot_img
spot_img
spot_img

Ultimele știri

Bebelusii sunt lasati nesupravegheati la Spitalul Municipal Turda? Vezi explicatiile managementului!

Articolul " Nou născuții rămân nesupravegheați la spitalul din Turda în...

Avea o masina cu numere false, dar a fost prins de politistii turdeni

La data de 8 decembrie a.c., polițiștii din cadrul...
spot_img

Newsletter

spot_img

Descoperă!

Accident între Buru și Rimetea

Pompierii turdeni intervin pentru acordarea primului ajutor la un...

Ultima PALMĂ dată de Ștefănie turdenilor

Cu doar 5 zile înainte de alegerile locale din...
spot_img
spot_imgspot_img

EXCLUSIV: Florin Cîțu BATJOCOREȘTE județul Cluj, iar Tișe pune batista pe țambal, pentru a calma spiritele

Deși baștanii liberali din județul Cluj și-au declarat sprijinul și „1ub1rea necondiționată” față de controversatul premier, Florin Cîțu, scenariul de la începutul acestui an...

Continuă lucrările de modernizare a străzii 22 decembrie din Turda

Continuăm modernizarea străzii 22 Decembrie 1989.Lucrarile de execuție a sensului giratoriu din zona Dedeman Logistic sunt în plină desfășurare.   Pentru realizarea acestui sens giratoriu este...

Primarul de la Săndulești e acuzat că dă bani pe criterii politice

Pagina apropiată grupului T9, Sesizări Turda, a dat publicității o postare, în care aduce acuzații grave primarului comunei Săndulești, Călin Fărgaciu. „In 17 aprilie 2019,...
WordPress Cookie Notice by Real Cookie Banner
%d bloggers like this: