spot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Pericolul letal din cârnați sau zacuscă! Avertisment clar al medicilor

spot_img

Medicul infecționist, Carmen Dorobăț, lansează un avertisment foarte serios, cu privire la unele produse agroalimentare care se consumă, cu preponderență, toamna și iarna și care pot fi foarte periculoase pentru sănătate.

”Botulismul este o boală care se transmite prin alimente care sunt conservate în condiții de anaerobioză. Acestea pot fi la conserve de pește, pastă de pește, cârnați și am avut cazuri când au fost găsite și în lucruri conservate în gospodării. Bacteria care determină această boală se dezvoltă în lipsa oxigenului iar boala este de fapt determinată de toxina acestei bacterii care atacă sistemul nervos central. Boala este întâlnită în special iarna pentru că este perioada în care oamenii consumă mai multe conserve, iar dacă nu suntem atenți la calitatea de aliment din conservele respective”, a explicat prof. univ. dr. Carmen Dorobăț.

Botulismul este cauzat de toxina botulimică produsă de o anumită bacterie, care poate fi întâlnită, în special în conserve, cârnați, zacuscă și alte produse închise ermetic, din care lipsește oxigenul.

”Când vorbim despre cârnați, în momentul în care se prelucrează și ulterior este închis la capete și este ținut o perioadă de timp, cum este peste iarnă, în interiorul învelișului respectiv se pot crea condiții de anaerobioză care să ducă la dezvoltarea acestor bacterii. La conservele pe care le cumpărăm trebuie să avem mare atenție la cele care au capacul bombat.

Mai trebuie să avem mare atenție și la zacusca care este făcută în casă pentru că în momentul în care se face acea sterilizare în cuptor poate apărea această bacterie. Trebuie avut grijă la toate alimentele care sunt păstrate o perioadă mai lungă de timp și din care am eliminate aerul, pentru că alimentele nu vor fi modificate nici la gust, nici la miros și din această cauză toxina este foarte periculoasă”, a mai precizat sursa citată. 

Simptomele botulismului

 

Semnele și simptomele pentru botulism pot include:

– Dificultăți la înghițire

– Slăbiciune musculară

– Vedere dublă

– Pleoapele înclinate

– Vedere încețoșată

– Dificultăți de vorbire

– Dificultăți de respirație

– Dificultate în mișcarea ochilor, notează CDC.

”Toxina atacă sistemul nervos central și merge de la simptome minime cum ar fi căderea pleoapelor, persoana nu mai poate deschide ochii, sau cazuri foarte grave în care sunt tulburări respiratorii. O mare problemă este aceea că toate aceste simptome sunt duse de pacient în condiții de afebrilitate. Tratamentul trebuie administrat cât mai repede pentru că boala se agravează prin toxină și o dată eliberată este foarte greu de împiedicat în a-și face efectul. Se folosește serul antibotulinic și terapia antimicrobiană”, a mai explicat prof. univ. dr. Carmen Dorobăț. 

spot_img
spot_img
spot_img