Finalizăm campania „Pentalogul candidaților”, o serie de interviuri cu majoritatea candidaților la Primăria Câmpia Turzii. În ultima zi de precampanie l-am ales ca interlocutor pentru Dorin Nicolae LOJIGAN, primarul Municipiului Câmpia Turzii.
Să presupunem că nu vă cunoaște absolut niciun cetățean din Câmpia Turzii. Prezentați-vă, vă rog!
Dorin Nicolae Lojigan, mândru tată de fată, avocat de profesie, primar al municipiului Câmpia Turzii din anul 2016. Acestea sunt 3 elemente care mă definesc la nivel personal și profesional. Cea mai mare bucurie este fiica mea, Iulia, un copil plin de energie, cu rezultate școlare frumoase și cu care am o relație deosebită. Dintr-o situație nefericită, am avut oportunitatea să îmi petrec un an zi de zi alături de ea, să o îngrijesc, pe când avea doar 1 an și acest timp ne-a legat într-un mod deosebit. Sunt recunoscător pentru asta! Deși sunt un părinte exigent, care ține la reguli, ne place amândurora să ne petrecem timpul împreună și să facem diferite activități, pornind de la teme și până la cele de timp liber. Spuneam că sunt avocat de profesie, un moment esențial pentru evoluția mea, deoarece am pornit de la muncitor în combinat și am fost determinat să învăț mai mult și să evoluez. Nu aș schimba nimic în tot acest parcurs, deoarece atât experiențele, cât și oamenii pe care i-am întâlnit în viață și-au lăsat amprenta asupra mea și m-au format. Am profesat cu plăcere și fiecare victorie în instanță, fiecare dosar soluționat, au reprezentat un plus și o bucurie pentru clienții mei de atunci. Un alt capitol a început însă din punct de vedere profesional apoi, o dată cu funcția de viceprimar și apoi primar, cu suișuri și coborâșuri. Toate experiențele acumulate până la acel moment și de atunci încolo, m-au ajutat în această profesie. Eu chiar iubesc orașul ăsta și mă preocup în permanență să îl îmbunătățesc, la fel și calitatea vieții oamenilor. M-am născut și am crescut aici, ne știm între noi și m-am simțit mereu responsabil să aduc un plus, prin experiența acumulată, cu sprijinul echipei, pe fiecare palier. Am învățat însă, că oricât aș face nu pot mulțumi pe toată lumea și e normal până la urmă. Suntem diferiți cu toții, avem propriile nevoi și experiențe și ne raportăm diferit la lume și la mediul în care trăim. Am pus întotdeauna accent pe marea masă, pentru că avem cu toții nevoie de drumuri bune, de școli modernizate pentru copiii noștri, de spital dotat și cu personal de calitate, de spații de agrement, de ordine și siguranță publică etc. Asta nu înseamnă că am neglijat solicitările punctuale și am încercat să răspund fiecăruia, să rezolv cât mai multe probleme, atât cât permite legea.
- Uman sau manager, care este caracteristica mai apropiată de funcția de primar? Argumentați!
Depinde de primar! Depinde de cum își însușește fiecare această funcție și cum se raportează la ea. Pot spune însă despre mine: uman+manager și mai degrabă lider. Există o imagine cu privire la lideri care circulă pe rețelele sociale și îmi place mult: liderul care se află în primul rând și “trage” în egală măsură alături de echipă, în cazul nostru, în echipă intrând și comunitatea din Câmpia Turzii. Nu sunt o persoană comodă, leneșă sau lipsită de inițiativă și nici nu stau doar în “vârful” primăriei să dau ordine. Am fost întotdeauna participativ și proactiv, de la participarea pe șantiere și până la organizarea, alături de echipă, a celor mai mărunte evenimente. Mă mândresc cu niște oameni deosebiți, foarte eficienți și bine pregătiți care fac parte din echipa mea, atât politică, cât și cea a primăriei, pe care mă bazez, alături de care iau decizii sau inițiez proiecte. Și ne preocupăm împreună să le ducem la bun sfârșit indiferent de greutățile pe care le întâmpinăm pe parcurs, căutăm soluții, nu renunțăm și gândim mereu în perspectivă.
- Are Câmpia Turzii viitor? Argumentați, vă rog!
Bineînțeles! Fiecare comunitate are viitor, depinde însă cum și-l construiește. Câmpia Turzii s-a dezvoltat extraordinar din punct de vedere economic, vedem toate companiile care își desfășoară activitatea în Parcul Industrial și nu numai, dar și oferta de locuri de muncă calificată și necalificată existentă în zona noastră. Avem învățământ antepreșcolar, preșcolar și școlar de calitate și asta se vede și prin rezultatele obținute de copii la diferite concursuri, olimpiade și evaluări naționale. Spitalul are dotări în aparatură (CT, RMN, aparatură de laborator, laparoscop etc.), secții complet renovate, specialități medicale mult diversificate și un management axat pe binele pacientului și a echipei medicale. Infrastructura rutieră și pietonală a fost refăcută în proporție de 70% la nivelul municipiului, spațiile verzi modernizate și alte zone aflate în proiectare deja prin intermediul unor finanțări din bugetul propriu sau din fonduri guvernamentale. A se vedea străzi finalizate precum: Republicii, A. Vlaicu, Ghe. Barițiu, T. Vladimirescu, Nicolae Titulescu, Ghe. Lazăr, Iancu Jianu, Dr. Ioan Rațiu, Băii, Gh. Doja, Petru Rareș, Mihail Sadoveanu, Mihai Eminescu, Plopilor, Ion Agârbiceanu, Pta. M. Viteazul, Decebal, Vasile Lucaciu, Ionel Floașiu și altele. Zona de Sâncrai și Șarât urmează la fel a intra într-o modernizare completă atât din punct de vedere a infrastructurii rutiere, pietonale, spații verzi și iluminat public, prin programul Anghel Saligny și cel al AFM. Avem parcuri noi, zone de agrement în lucru, precum La Trei Lacuri, avem edificii și monumente istorice aflate în reabilitare completă, servicii sociale dedicate tuturor categoriilor de persoane vulnerabile. Foarte importantă este mobilitatea urbană, prin piste de biciclete, skatepark, bike sharing, transport în comun care va lega toate zonele municipiului. Există mai multe domenii sportive cu o activitate amplă, care pregătesc peste 1.000 de copii, finanțate și de la bugetul local (fotbal, judo, box, volei, rugby) și un bazin de înot nou, care urmează să își demareze activitatea. Să nu uităm despre serviciile publice deconcentrate pe care le avem acum acasă: permise de conducere și înmatriculări, pașapoarte, cazier judiciar, pensii, jandarmi, poliție, poliție locală. Toate în folosul cetățenilor Câmpiei Turzii. Câmpia Turzii este un mix frumos, are toate componentele necesare pentru a reprezenta viitorul tinerilor și al familiilor care își doresc să fie acasă în Câmpia Turzii.
- Industrial, turistic sau mixt?
Consider că abordarea unei direcții unilaterale în politicile de dezvoltare ale municipiului este dezavantajoasă și înțelept este să existe o dezvoltare pe orizontală în toate domeniile de activitate. Acesta a fost și cadrul pe care Câmpia Turzii l-a oferit și modalitatea în care am gândit proiectele de dezvoltare pe parcursul acestor ani. Deci, cu siguranță mixt! În prezent, dezvoltarea industrială este la cote maxime la Câmpia și dezvoltarea turistică, prin intermediul resurselor locale pe care le avem, de asemenea vine puternic din urmă. Complexul de agrement La Trei Lacuri va reprezenta în curând un punct de atracție pentru întreaga zonă. La fel Castelul Szentkereszty-Bethlen. Și… vor mai urma și altele!
- Care este cel mai mare obstacol în calea dezvoltării Câmpiei Turzii?
Nu există obstacole acolo unde există preocupare reală, determinare, proactivitate și o echipă de profesioniști! La Câmpia Turzii există de toate!